16 °C Budapest

A válság a gyerekek életére is kihat - kutatások bizonyítják!

Pénzcentrum
2009. február 19. 16:00

Számos kutatás arra enged következtetni, hogy a gazdasági recesszió idején gyerekkorukat élők későbbi karrierjére jelentős hatással van a nehéz időszak, egyeseket megakadályoz abban, hogy sikereket érjenek el, míg másokat fókuszáltabbá, motiváltabbá tesz a szűkölködés.

Hogy melyik valósul meg a két kimenet közül, nagyban függ a gyerek életkorától, a szülők által felállított mintától, valamint attól is, hogy képes-e a gyermek valamilyen formán segíteni szüleinek a nehéz időszakban.

A mostani fiatal generációk közül az felsőoktatásból frissen kikerültek sínylik meg leginkább a válságot. Az 1980-as években, az olajválság után is az volt megfigyelhető, hogy a frissen végzettek legalább 10 évig kevesebbet kerestek, mint azok, akik prosperáló gazdaság idején kerültek ki az iskolapadból - derül ki egy Yale-en végzett kutatásból.

Hasonló összefüggéseket kerestek azon kutatás során is, amelyben 35 ezer apa-fiú viszonyában vizsgálták meg, hogy hat az apa kirúgás a fiú későbbi fizetésére, karrierjére. Azt találták, hogy ahol az apát elbocsátották, a fiú átlagosan 9 százalékkal kevesebbet keresett, mint akik apja soha nem vált munkanélkülivé.

Ennek az is oka lehet, hogy a fiúk ilyen esetben nem mernek magasabb presztízsű, fizetésű munkát keresni, megrekednek a "biztos" szinten.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nagy gazdasági világválság idején gyerekkorukat élőkön azt figyelték meg, hogy önképüket jelentősen torzította az azonos nemű szülő általános hangulata. Vagyis ha a kisfiú apját kirúgták, aki ezért szorongott, pénzhiánnyal küzdött, a fiú sem vált kezdeményezővé, magabiztossá a későbbiekben.

Egy tavaly végzett felmérés során 77 elbocsátott szellemi foglalkoztatott nyilatkozott arról, hogyan készítik fel gyermekeiket a nehéz időkre. A legtöbb azt válaszolta, igyekszik tanulásra ösztökélni gyermekét, hogy minél több képességre tegyen szert, vagy akár vállalkozó legyen belőle.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 21. 20:57
A Tisza Párt alelnöke egy Facebook-bejegyzés alatt fejtette ki, mit gondol az MTVA által szervezendő...
Bankmonitor  |  2024. május 21. 15:27
Az MNB mai döntése alapján 2024.05.22-től az alapkamat értéke 7,25% lesz. Ez 50 bázispontos csökkené...
Kiszámoló  |  2024. május 21. 14:41
Valaki tanácsot kért, hogy befizessen-e egy magyar tanfolyamra, aminek az első része most "csak" 350...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 20. 21:36
Eladtam ma az összes részvényemet 22 és 22,2 dolláron, 33% felett egy kicsivel kerestem rajtuk. Soka...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem