Sötét karácsony vár a britekre: 3 éve nem látott mélyponton a kiskereskedelem

Pénzcentrum
2008. november 11. 10:30

Az ingatlanközvetítők a szigetország egyes részeiben jó ha kéthetente el tudnak adni egy ingatlant. De nincs ez másként kiskereskedelmi szektorban sem, ahol a legnagyobb kiskereskedelmi szövetség (British Retail Consortium) legfrissebb jelentése szerint idén októberben, 2005 óta először, csökkenést figyeltek meg a forgalomban.

A BRC vezérigazgatója szerint ezek az adatok rendkívül aggasztóak, különösen annak fényében, hogy közeledik a karácsony, és ilyenkor növekedés szokott bekövetkezni a kiskereskedelemben.

Ráadásul a kiskereskedelmi egységek számának változásától megtisztított mutató még ennél is nagyobb forgalomcsökkenést mutatott az elmúlt 7 hónapban, ami a piac vergődésére utal.

A brit Guardian értesülései szerint a Tesco vezetője, Sirt Terry Leahy még a jegybank vezetőjével is tárgyalt a múlt heti kamatvágás előtt, hogy csökkentse a forrásszerzés költségeit.

Az ingatlanpiacon egyelőre úgy fest még mindig túlkínálat uralkodik, hiszen a legtöbb ügynökség előző hónapban rekord alacsony eladásokról adott számot, három hónap alatt átlagosan 11 ingatlant tudtak értékesíteni, ami 1978 óta a legsoványabb statisztika.

Észak-Angliában és Walesben a három havi átlag mindössze kilenc eladott ingatlan ügynökségenként. Nem meglepő, hogy az árak is zsugorodnak, és a cégek 82 százaléka csökkenésről adott számot előző hónapban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A következő hat hónapot tekintve azonban akadnak már optimisták is, akik szerint nőni fog a forgalom, köszönhetően annak, hogy az eladók elfogadják az alacsonyabb árajánlatokat, de sajnos az árverések számának növekedésére is számíthatnak a britek.

A múlt heti kamatvágás nyomán azonban fellendítheti némileg a piacot, hiszen a kereskedelmi bankok várhatóan csökkenteni fogják hitelkamataikat, azonban a jelzáloghitelek számának elmúlt időszaki csökkenése még mindig komoly akadályt gördít az ingatlanpiac feléledése elé.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 4. 21:24
A Media1 néhány nappal elsőként mutatta be, hogy milyen jogsértő módszerrel kampányolt több napon át...
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem