Duplacsavar: a bank mellett az adóhatóság is követeli a pénzét...

Pénzcentrum
2007. augusztus 28. 16:00

Számos esetben adtunk hírt az amerikai lakáspiac éppen aktuális helyzetéről. Sok hitelfelvevő nem tudja fizetni a jelzáloghitel részleteit, így könnyen elveszítheti a házát. De nem biztos, hogy ez az egyetlen probléma, amivel szembe kell nézniük...

Ha a pórul járt hitelfelvevők azt hiszik, hogy a legrosszabb ami történhet az, ha elárverezi a bank a házukat, akkor érdemes tovább gondolniuk a dolgot, ugyanis ekkor kapcsolódik csak be az adóhatóság, és nyújtja be a számlát a már egyébként is elgyötört ügyfélnek a Bankrate.com adatai alapján. Ezzel pedig az a probléma, hogy ha már a törlesztőrészletet sem tudta kifizetni a hitelfelvevő, akkor hogy fogja kifizetni az adótartozást?

Az adózással kapcsolatos bonyodalmak akkor keletkeznek, amikor a bank kénytelen elárverezni az ügyfél házát, viszont azt csak a hitel összegénél alacsonyabb áron tudja értékesíteni, a maradék összeget pedig elengedi. Ugyanis az elengedett pénz bevételnek minősül, így adókötelessé válik.

Amerikában az adótörvény az árverezést eladásként tartja számon, vagyis a belőle befolyt bevétel adóköteles. Tehát lehet, hogy az ügyfél megszabadul a hitel havi törlesztő részleteitől, viszont ezek után nem a banknak, hanem az adóhatóságnak fog törleszteni.

Két eset lehetséges, az első, amikor az adós jövedelmével is felel a hitelért, illetve amikor csak az ingatlan a fedezet. Mind a két esetben az ingatlan elárverezése után belefuthat a volt tulajdonos egy adóhatóság által benyújtott számlába. Az első esetben, ha az árverezés során kevesebb összeg folyik be, mint a hitel összege volt, akkor a különbözetet ki kell fizetni. Ha a bank elengedi a fennálló tartozást az árverezés után, akkor az adóköteles jövedelemmé válik az adótörvények szerint. A második esetben a bank jogilag semmit nem tehet a maradék összeg behajtására.

Vegyünk egy példát a további adózási kötelezettségek érthetősége érdekében. A házra számított korrigált bázis 20 ezer dollár, a hitel összege 110 ezer dollár, de a bank csak 100 ezer dollárért tudja az értékesíteni. Ha csak az ingatlan a fedezet, akkor a bázisérték, és a hitel összege közötti 90 ezer dollár nyereségnek minősül, mivel az adótörvények szerint az árverezés eladásnak számít, így meg kell fizetni után a nyereségadót.

Ugyanezt a példát nézve abban az esetben, amikor jövedelem is fedezetként szerepel, mivel az elengedett 10 ezer dollárt már leadózta az ügyfél, így "csak" az árverés során befolyt 100 ezer dollár, és a bázisérték közötti 80 ezer dollár után kell megfizetni a nyereségadót.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mind a két esetben hatalmas összegről van szó, ha azt tekintjük, hogy a hitelfelvevő a törlesztőrészletet sem tudta kifizetni. Ha viszont az adóhatóságnaknem fizet, akkor kamatok, és büntetések hadával találhatja szemben magát.

De van azért néhány kiút az adófizetés alól. Egyedülálló tulajdonosoknak 250 ezer dollárig nem kell az adót megfizetnie, csak a határ feletti összeg után, házaspároknál ez 500 ezer, ha mind a ketten tulajdonosként szerepelnek.

Másik eset lehet, a fizetésképtelenség bejelentése, mielőtt még bedőlne a hitel, ugyanis ebben az esetben semmilyen adót nem kell megfizetni. Vagy megoldás lehet a csőd is, bár ez nem alkalmazható, ha valakinek rendszeres jövedelme van. Hátránya, hogy ugyan az adót nem kell megfizetni az elárverezett ingatlan után, de a későbbiekben kísért bármilyen hitelekkel kapcsolatos ügyben.

Egyelőre egyéb kibúvók is vannak az adófizetési kötelezettség alól, viszont az illetékes hatóságok igyekeznek ezt megszüntetni. Abban viszont mindenki egyet ért, hogy ha nem tudjuk fizetni a részleteket, akkor nem érdemes bevállalni egy jelzáloghitelt, mert a ház elvesztésén kívül egyéb komoly következményekkel is járhat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem