18 °C Budapest
Industry 4.0 Factory: Chief Engineer and Project Supervisor in Safety Vests and Hard Hats, Talk, Use Digital Tablet Computer with Green Screen, Chroma Key. Workshop with Machinery.; Shutterstock ID 1902078538; purchase_order: -; job: -; client: -; other: -

Ezért már kellett leállítani termelést: nagy a nyomás a magyar munkaadókon, dolgozó pedig nincs

2022. március 23. 10:29

Nem könnyű most a magyar munkaadóknak: a még mindig emelkedő infláció, a magas energiaárak és a háború miatt bevezetett szankciók mind újabb terhet rónak a cégekre. Azonban van remény arra, hogy különösebb veszteségek nélkül át tudják vészelni az idei évet – írja a Világgazdaság.

A jelenlegi gazdasági helyzet nagy terhet ró sok munkaadóra, nyilatkozta Zs. Szőke Zoltán, a több mint ezer vállalkozást tömörítő ÁFEOSZ-Coop elnöke a lapnak. Jelenleg nincs szó áruhiányról vagy elbocsátásokról, azonban az óriásit emelkedett energiaárak nagy nehézséget jelentenek azoknak a cégeknek, melyek nem vehetik igénybe a rezsicsökkentés nyújtotta kedvezményt. Emellett szintén terhet jelent az élelmiszerek árstopja – a magasabb nyersanyag- és beszállítói árakat a boltoknak kell megfizetniük. Zs. Szőke Zoltán reméli, hogy a májusig tartó ártstop pluszköltségei nem teszik tönkre az egész évet. A Coop csoport elnöke bizakodó, hogy a februári pénzkiáramlásnak és az átfogó béremeléseknek köszönhetően még lehet nyereséges az év.

Perlusz László, a Vállalkozások és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára arról beszélt a lapnak, hogy egy elhúzódó háborúnak beláthatatlan következményei lennének. Ha sikerülne Ukrajnában békét kötni, akkor mindenképpen enyhülne a munkaadókra most nehezedő nyomás. Perlusz szerint jelenleg a két legnagyobb probléma az alapanyaghiány és az emelkedő energiárak, ami az építőiparra és más húzóágazatokra gyakarolhat negatív hatást. Szintén megemlítette, hogy tud olyan vállalatról, mely kénytelen volt leállítani a termelését a magas költségek miatt. Ettől függetlenül a magyar munkaerőpiacon továbbra is hiány van, így akár az ukrán menekülteket is tudnák foglalkoztatni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 8. 10:44
A Fidesz csepeli szervezete néhány napja azzal turnézta végig a magyar nyilvánosságot, hogy a Csepel...
Holdblog  |  2024. május 8. 09:11
Újabb áldozatra vadászik az amerikai értékpapír-felügyelet, épp a Robinhood elleni pert készíti elő....
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 7. 20:57
A májusi Top 10-es listám hatodik helyezettje. A ROIC miatt figyeltem fel rá, amikor a listát nézege...
Bankmonitor  |  2024. május 7. 14:41
Lezárult a társadalmi egyeztetés az otthonfelújítási pályázati kiírásával kapcsolatban. A program ho...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem