23 °C Budapest
A composition of Hungarian forint. HUF banknotes and coins providing great options to be used for illustrating subjects as business, banking, media, presentations etc.

Magyarországon is bevezetésre kerül ez az új adó 2023-tól: itt vannak a részletek

2021. december 21. 19:02

December 20-án publikálta a végleges modell szabályait a globális társasági minimumadó kapcsán az OECD. A modell szabályok több, mint 135 ország konszenzusa alapján születtek meg, és egy globálisan összehangolt társasági adórendszer alapjait teremtik meg, a korábban kiadott javaslatok véglegesítésével. Ezen szabályok megalkotása mérföldkőnek számít a nemzetközi adózás történetében.

Az OECD évtizedes harcot vív a nemzetközi adóelkerülés, adóalap-erózió és jövedelem-átcsoportosítás ellen. Ezen célok elérése érdekében számos akcióterv született, melyek többnyire implementálásra is kerültek az egyes államok belső jogszabályaiban. Ugyanakkor a folyamatosan fejlődő globális üzleti környezet további kihívások elé állította az adóelkerülés ellen küzdő államokat. A digitális üzleti modelleken alapuló vállalkozások esetében a meglévő szabályok nem tudták biztosítani, hogy az üzleti működésből származó profit abban az államban adózzon, ahol az megkeletkezett. Emellett az OECD akciótervei sem tudták teljesen megszüntetni az államok közti káros adóversenyt.

A globális minimumadó koncepcióját az OECD ez utóbbi probléma megoldására alkotta meg. A kezdetben sok vitát kiváltó javaslat legfőbb pontjai kapcsán végül 2021 októberére sikerült egy kiterjedt, nemzetközi politikai konszenzust elérni. A most nyilvánosságra hozott szabályok rögzítik az októberi megegyezés elemeit és több helyen pontosítják, módosítják, illetve kiegészítik az eddig ismert szabály-tervezetet.

A végleges modell szabályok közül az egyik legnagyobb figyelmet kapó rendelkezés a valós gazdasági tevékenységekhez kapcsolódó mentesség, azaz az úgynevezett ’substance carve-out’ számítására és alkalmazására vonatkozik, melynek végleges kialakításában Magyarországnak is jelentős szerepe volt

– mondta el Póczak Ferenc, a Deloitte adóosztályának partnere. „Ezen mentesség megfelelő kialakítása a tárgyalásban résztvevő több ország, így például Magyarország számára is kritikus fontosságú volt, hiszen ez a mentesség lehetővé teszi, hogy egy kereskedelmi, gyártó vagy bármely más tényleges üzleti tevékenységet tárgyi eszközökkel és munkavállalókkal folytató cégcsoportnak ne kelljen ezen tevékenységéből származó jövedelme után a minimum 15%-os adóterhelést teljesíteni pusztán azért, mert az állam, ahol működik ennél kisebb mértékű adót szed be” – tette hozzá Bella Márió, a Deloitte adóosztályának menedzsere.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tekintettel a minimumadó bevezetésének ambiciózus ütemtervére, a folyamat halad tovább, és a most nyilvánosságra hozott szabályokat jövő év elején egy kiterjedt szövegmagyarázat fogja követni. Emellett a közeljövőben várható az Európai Unió irányelv-tervezete is, a globális minimumadó EU-s bevezetése kapcsán. A tervek szerint a minimumadó rendszerét 2023-tól kellene alkalmazni, a minden eddiginél kiterjedtebb és összehangoltabb adóügyi szabályok bevezetése pedig várhatóan új fejezetet nyit majd a globális gazdaság és a nemzetközi adózás történetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
MEDIA1  |  2024. május 3. 17:26
Az EP május 3-án, a sajtószabadság világnapján hivatalosan közzétette a Daphne Caruana Galizia újság...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem