18 °C Budapest
Woman in home office during Covid-19 lockdown

Küszöbön a négynapos munkahét: a home office után ez kavarhatja fel a magyarok életét?

2021. április 23. 14:15

A koronavírus-járvány, ahogy világszerte,  úgy hazánkban is felülírta a normál munkavégzés módjáról alkotott  elképzelésinket. A négynapos munkahét ötlete, bár a dolgozókat már a pandémia előtt is vonzotta, de a járvány nélkül talán soha nem vált volna ennyire közeli realitássá. Itt lehet az ideje, hogy a munkáltatók is felismerjék a rövidebb munkahét esetleges előnyeit. A trendek mindenesetre évek óta egyértelműek, és valószínű, hogy már a munka világa sem lesz ugyanolyan mint régen volt. Most ismertetünk négy  érvet, amiért a munkavállalóknak és a cégeknek is megérheti a négynapos rendszer.

Mikor 2020 tavaszára a pandémia Magyarországot is elérte, a hazánkban működő cégek nagy része, ha tehette átállt az otthoni munkavégzésre. Ennek következtében beindult a kutatások és elemzések gyártása is, melyek azt vizsgáltak, az otthoni munkavégzés van-e olyan hatékony, mint az irodai, és számos hazai és nemzetközi elemzés jutott arra a következtetésre, hogy ez a munkarend, nem hogy csökkentette, de még növelte is a munka hatékonyságát. Az otthoni munkavégzés normalizálódásával egyre inkább kérdéses, hogy ha egyszer véget ér a járvány, milyen formában állunk vissza a „normál” munkarendre. A négynapos munkahét lehet a jövő trendje?  A Pénzcentrum már korábban is foglalkozott a kérdéssel, sőt olvasóink véleményét is kikértük témában.

A Négynapos munkahét ötlete

A négynapos munkahét már az 1970-es évek óta  a közbeszéd része. Többször és sok helyen tettek kísérletet bevezetésére, eltérő sikerességgel. A kérdés a járvány alatt újra napirendre került, miután bebizonyosodott, hogy a távmunkában dolgozók hatékonyabban működnek, mint korábban bent az irodában. Ami akár azt is bizonyíthatja, hogy a korábban öt napra szánt munkát akár négy nap alatt is elvégezhetik. 

A  négynapos rendszer "versenytársa" a munkába járás racionalizálásában az úgynevezett "3-2-2-es" munkahét lehet, ez az elnevezés 3 az irodában töltött, 2 otthon végzett munkanapot és 2 szabadnapot takar. A kulcs itt a rugalmasság, hiszen ebben a rendszerben elviekben a munkavállalók a számukra legmegfelelőbb kombinációt választják, és egyéni, személyes menetrendjük alapján alakítják napjaikat.

A Pénzcentrum korábban megkérdezte olvasóit, a kettő közül melyik rendszert tartanák szimpatikusabb megoldásnak, és a válaszadók 62,39%-a a négynapos munkahét mellett tette le a voksát, mindössze 37,61%-uk körében volt népszerűbb a szabadabban alakítható másik modell. Egyértelműnek tűnik tehát, hogy a magyarok szimpatizálnak a négynapos munkahét elképzelésével.

Számos nemzetközi példa igazolja a hatékonyságát

A tengerentúlon uralkodó trendeket támasztja alá, hogy egy ZipRecruiter nevű, amerikai álláskereső portálon a négynapos munkahetet ígérő álláshirdetések száma az elmúlt öt évben megnégyszereződött. 2020-ban már 10000 hirdetésből 62 ilyen volt. Az oldal adatai szerint a négynapos munkahét leginkább sales, kiskereskedelmi és egészségügyi területeken vált gyakorivá. A négynapos munkahetek persze nem csak az Egyesült Államokban, hanem számos más országban is terjednek.

  • 2020 májusában az új-zélandi miniszterelnök a munkahetek átszervezésének megfontolására kérte az országban működő cégeket
  • 2021 márciusában a spanyol kormány kísérleti programoot indított a vállalatok 4 napos munkahétre való átállítására
  • Oroszországban és Nagy-Britanniában is évek óta napirenden van a kérdés, vezető politikusok lobbiznak mellette

A munkáltatók körében persze még a szkepticizmus az uralkodó álláspont, de egyre több kutatás támasztja alá, hogy az ötödik munkanap elhagyása hosszú távon nem csak a dolgozóknak, hanem a munkahelyeknek is hasznára válhat. Íme, négy indok, miért érdemes meglépni a váltást.

Növeli a produktivitást

Nemzetközi kutatásokból kiderült, hogy a dolgozók szerint a túl sok meeting a legnagyobb munkahelyi időrabló. Ha kevesebb a heti munkaóra, az pedig arra késztetheti a cégeket, hogy racionalizálják a munkafolyamatokat és a reggeli meetinget jó esetben egy e-mailben letudják.

Ez történt a The Wanderlust Groupnál is. A tulajdonos szerint számos dolgozó már korábban is a hátralévő hete megtervezésére, vagy konkrétabb feladatok végzésére használta a hosszú hétfői meetingeket, így azok elmaradásával nem vesztettek sokat, a kevesebb munkaóra pedig arra késztette őket, hogy sokkal direktebben, általában szöveges üzenetekben tudják le a belső kommunikációt.

Más, a rövidített munkahét bevezetőcégek is a hatékonyság növekedéséről számoltak be. A Microsoft még 2019 augusztusában, Japánban vezette be próba jelleggel a fizetéscsökkenés nélküli négynapos munkahetet, és a négy hetes időszak alatt dolgozónként 40%-al sikeresebbek lettek eladások terén az előző nyári statisztikákhoz képest. Természetesen a változással a dolgozók túlnyomó többsége is elégedett volt.

Bár nyilván nem minden vállalkozás nyer a négynapos munkahéten, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a többségük igen. A Reading Egyetem egy 2019-es tanulmánya rámutatott, hogy a változtatást meglépő brit cégek kétharmada tapasztalt pozitív változást a dolgozói produktivitásán. Egy brit munkaügyi szervezet pedig egyenesen a négynapos munkahét országos bevezetése mellett foglalt állást, azzal érvelve, hogy a technológia fejlődéséből eredő automatizálódás adta lehetőségek alkalmazásával minden fél csak nyerhet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A négynapos munkahetet ígérő hirdetésekre több a jelentkező

A rövidebb munkahét által nyújtott flexibilitás olyan dolog, amire a legtöbb álláskereső szeme felcsillan. A ZipRecruiter állásportál 2018-as statisztikái alapján a négynapos munkahéttel kecsegtető álláshirdetések átlagban 15%-al több jelentkezőt vonzottak, mint az azonos szektorokban normál munkahéttel meghirdetett társaik.

A Reading Egyetem felmérése szerint egyébként a brit munkaadók 63%-a gondolta úgy, hogy a négynapos munkahét bevezetésének vonzereje segítette őket a munkaerő toborzásban.

A kevesebb munkaórának környezetvédelmi előnyei is vannak

A dolgozókon és a munkaadókon túl, a kevesebb munkán még a földünk is nyerhet. A Massachussets Egyetem 2012-as kutatása rámutatott, hogy a kevesebb munkaóra környezetvédelmi szempontokból is előnyös. Rájöttek ugyanis, hogy azoknak az országoknak, ahol rövidebb a dolgozók heti munkaideje, kimutathatóan kisebb az ökológiai lábnyoma, a szén-dioxid-lábnyoma és alacsonyabb a széndioxid-kibocsátása is, írták a kutatók, a kevesebb utazást és kisebb energiaszükségletet megjelölve ezek valószínű okaként.

A heti eggyel kevesebb munkanap, becsléseik szerint több mint 30%-al csökkentheti egy ország szén-dioxid lábnyomát és az energiaspórolás mértéke is hasonlóan szembetűnő. Ezt alátámasztja az is, hogy a Microsoft a négynapos munkahét japán „főpróbája” során arra a megállapításra jutott, hogy heti egy munkanap elhagyása 23%-al csökkentette az iroda energiafelhasználását.

A rövid munkahét kiegyenlítheti a munka és a magánélet közötti egyensúlyt

2018-ban a Perpetual Guardian nevű Új-Zélandi befektetési cég Aucklandi akadémiai kutatók segítségével térképezte fel, milyen hatást gyakorolt 240 alkalmazottjukra, hogy 40 órára kifizették, de csupán heti négy nap hívták be dolgozni őket. A két hónapos tesztidőszak végén a dolgozók arról számoltak be, hogy több időt tudtak a családjukra szánni és kevesebbet stresszeltek. Összességében 78%-uk volt elégedett a munkája és a magánélete közötti egyensúllyal, a két hónappal mért korábban tapasztalt 54%-os aránnyal szemben.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 15. 16:25
Megszelídült az infláció, ami értelemszerűen fájó hatással van a Prémium Magyar Állampapírok várható...
MEDIA1  |  2024. május 15. 15:43
Kedd után ma, szerdán is pert vesztett Orbán Viktor miniszterelnök a Fővárosi Törvényszéken az RTL o...
Holdblog  |  2024. május 15. 10:31
Az After Hours podcast házigazdája, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője volt az ATV vendége, Balásy...
Kiszámoló  |  2024. május 14. 19:48
Az Energiaügyi Minisztérium adott ki egy új grafikát a május végén startoló felújítási programról, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 15. szerda
Zsófia, Szonja
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm