25 °C Budapest
Gulyás Gergely: hamarosan többletjogokat kaphatnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők

Gulyás Gergely: hamarosan többletjogokat kaphatnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők

2021. április 15. 11:17

4 216 951 magyar regisztrált az oltásra a mai napon. A cél a 8 millió beoltott elérése, naponta 50-100 ezerrel nő a regisztráltak száma - mondta Gulyás Gergelya kormányinfón. A miniszter szerint első sorban üzleti érdekek állnak amögött, hogy egyes oltóanyagokról azt terjesztik, hogy kevésbé hatékony.

Cikkünk frissül...

A beoltottak száma tegnap meghaladta a 3 millió 90 ezret, az oltottság Magyarországon kétszerese az európai átlagnak - számolt be Gulyás Gergely. A Janssen kiesésével már félmilió vakcina hiányzik majd a rendszerből, a kormány tárgyalásokat folytat a pótlásról.

A miniszter szerint 4 216 951 magyar regisztrált az oltásra a mai napon. A cél a 8 millió beoltott elérése, naponta 50-100 ezerrel nő a regisztráltak száma. A háziorvosok megkapják a teljes regisztrálti listát, ők határozzák meg, a sorrendet.

A kormány kampányt indít az oltakozás mellett: reklámok mellett óriásplakátok is lesznek. A kampány jemondata, hogy az oltás életet ment.

A szakértők szerint 60 százalékos átolottságnál alakul ki a nyájimmunitás. Számításaik szerint ez 6 millió embert jelent. Kijelentette: május végére minden 18 év felettit be tudak oltani.

Ismertette: hamarosan megjelenik a teraszok nyitásáról szóló rendelkezések, 3,5 millió beoltott elérése után lehet majd a vendéglátóegységek teraszain fogyasztani. Az iskolákat csak kellő óvatosság mellett lehet újraindítani, első körben az óvodák és az alsó tagozatokat indítják újra - a bölcsődék eddig is működtek.

Kérdésre elmondta: Maruzsa Zoltán államtitkár részletes tájékoztatást ad az iskolanyitásról. A járványhelyzetben az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet.

Az éttermek, kávézók dolgozóinak nem kell védettségi igazolás, mivel sehol sem írták elő a kötelező oltást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Négymilliós oltottságtól lehetnek olyan szabályok, amik esetében kell a védettségi igazolvány

- mondta.

Ha a jövő hét közepén elérjük a 3,5 millió beoltottat, akkor fog dönteni arról a kormány, hogy később 4-4,5-5 millió beoltott esetében milyen enyhítéseket hozzunk

- tette hozzá a miniszter.

A második körös Szputnyik vakcinák késée kapcsán elmondta, meg fognak érkezni időben a szállítmányok. A szakértők szerint akkor sem lenne negatív következmény, ha később adnák be a második adagot. De mindenki meg fogja kapni 21 nap elteltével a második adagot.

Kérdésre elmondta, a kínai vakcina a második oltást követően is védettséget nyújt, nem kell harmadik oltás. Hozzátette, azok akik Sinopharm oltást kaptak sok esetben védettebbek, mint akik Pfizert.

A múlt heti oltásszámot a héten várhatóan nem fogják tudni tartani, de dolgoznak azon, hogy a lehető leghamarabb tudjanak új vakcinákat szerezni, illetve beígért vakcinaszállításokat előbbre hozni - ismertette.

A kormány a 2021-es költségvetést úgy készítette el, hogy a 7,5 százalékos hiánycél elérhető legyen - mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 6. hétfő
Ivett, Frida
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm