14 °C Budapest

Óriási a nyomás a magyar kórházakon a koronavírus miatt: nagyobb, mint tavasszal

MTI
2020. szeptember 17. 16:02

A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) szerint a koronavírus-járvány második hulláma hamarabb gyűrűzött be a kórházakba, mint arra számítani lehetett, és az első hetek tapasztalatai azt mutatják: jóval nagyobb nyomás nehezedik most az egészségügyi intézményekre, mint tavasszal.

A szövetség csütörtökön, az MTI-hez eljuttatott közleményében Ficzere Andrea elnök köszönetet mondott mindenkinek, aki betartotta a kormány által hozott szabályokat, mert így az ország összességében jól tudta kezelni a koronavírus terjedését és megfelelő figyelem jutott az érintett betegek ellátására.

A Magyar Kórházszövetség XXXII. szakmai kongresszusán - amelyet a járványhelyzet miatt online tartottak - a koronavírus okozta problémák teljes spektrumáról tapasztalatot cseréltek a résztvevők. Szó esett a megelőzésről, kezelésről, a kórházhigiéniáról, a betegútszervezésről, az ápolók és orvosok munkájának segítéséről és támogatásáról, a járványügyi protokollokról, eljárásrendekről, valamint áttekintést nyújtottak a vírus kezelésével összefüggő legfrisseb tudományos ismeretekről is.

A kórházi tapasztalatok összegzéséből az is kiderült - írták -, hogy őszre nagyot változott a lakosság hozzáállása, érezhető, hogy elfogyott a türelem és a megértés. Ezzel párhuzamosan az is jól érzékelhető, hogy nemcsak fizikailag, de pszichésen is elfáradtak az orvosok és az ápolók, sokan megbetegedtek, vagy karanténban vannak, ami tovább nehezíti a betegellátást.

A közleményben emlékeztetnek arra is, hogy a járványügyi helyzetet az ágazat vezetése átlagfinanszírozással segítette a tavaszi időszakban, amely lehetővé tette a bérek kifizetését, valamint azoknak a beszerzéseknek a megvalósítását, amelyek megteremtették a biztonságos betegellátás feltételeit.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ehhez Ficzere Andrea hozzátette: szeptember elsejétől ismét teljesítményfinanszírozásra állt vissza a rendszer, emellett pluszforrás is érkezett az elmaradt beavatkozások elvégzésére. Ugyanakkor az MKSZ olyan átlagfinanszírozást tartana szükségesnek, amely három teljes értékű hónap finanszírozását tekinti alapnak és figyelembe veszi a járványügyi költségeket is - olvasható a szervezet közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem