8 °C Budapest

Akciós hitelből adósságcsapdába: kinek van 55 % önrésze manapság?

Pénzcentrum
2010. január 20. 05:40

Felére zuhantak az eladási mutatók A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete közzétette az összesített 2009-es autó eladási statisztikákat. Az elmúlt évben felére csökkent az értékesítés, a 2008-ban eladott 158 628 személygépkocsival szemben tavaly mindössze 78 590 autó talált gazdára. A legnépszerűbb típusok az előző évhez hasonlóan a Suzuki, az Opel és a Ford voltak.

Az autóhitelesek reménytelenül számolgatnak

Szakértők szerint akár százezerre is tehető azon autósok száma, akiket a korábbi években a piacot elárasztó olcsó hitelek tartanak fogva. A hitelüket egyre nagyobb nehézségek árán törlesztő ügyfelek miatt várhatóan még éveken át tarthat az új- és a használt piacon az állomány kicserélődésének lassulása.

Sok az olyan autós, aki a pénzügyi környezet megváltozása miatt egyszerűen képtelen eladni, lecserélni, vagy kifizetni a néhány éve akciós hitelre vett járművét. Hiába fizetik rendben a hitelüket, a fennálló tartozásuk százezrekkel - bizonyos esetekben akár milliókkal is - meghaladhatják az autó aktuális értékét.

Hogy bukott egymilliót a gyanútlan autós? Veled is megtörténhet

Az autópiacot még merevebbé tehetik a márciusban életbe lépő új finanszírozási szabályok, melyek szerint forinthitel esetén 25 %, de például svájci frank esetén 55 % önerőt kell felmutatni. A használt piacon uralkodó tendenciákat jól érzékelteti, hogy a legnagyobb használtautó portálon az elmúlt években átlagosan 110 ezer autó szerepelt, de mára ez a szám 70 ezer körülire apadt.

Ezeket NEM SZABAD kimondani, amikor autót vásárolsz!

2009-ben felére esett az újautók eladása!

Amíg 2008-ben 158 628 új autót adtak el Magyarországon, addig 2009-ben 78 590-ra csökkentek az eladások. Suzukiból 13 599, Opelből 7 511, Fordból pedig 7 492 gurult ki a szalonokból. Ötezer feletti értékesítést produkált még a Volkswagen, a Toyota és a Skoda.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az első öt gyártó közül a gyengébb teljesítmény ellenére a Suzuki, a Volkswagen és a Toyota tudta növelni a piaci részesedését, miközben az Opelnek és a Fordnak az előző évinél kisebb szelet jutott 2009-ben.

A legalább ezres értékesítési mutatót produkáló márkák közül a piaci átlagot legalább 10 százalékponttal meghaladó mértékben csökkentek az eladásai Peugeot-nak (37,08%) és a Chevroletnek (31,84%). A Nissan (86,88%), a Volvo (75,38%), a BMW (68,49%), a Honda (65,95%) és a Kia (60,94%) viszont legalább 10 százalékponttal a piaci átlag felett teljesített.

A 2008-as teljesítményét csak a Porsche (124,39%) és a Jaguar (105,63%) tudta felülmúlni, de a luxusmárkákból így is mindössze 102, illetve 75 darab talált gazdára 2009-ben.

Az egyesület statisztikái szerint a magyarországi forgalomba helyezések még kedvezőtlenebb képet mutatnak. 2009-ben alig 60 155 új autót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami az előző év 39,25%-ának felel meg.

Kishaszongépjárművek

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm