15 °C Budapest

Lakcímtitkosítás: magas labda a tisztességtelen vállalkozóknak

2009. december 9. 09:32

A tisztességtelen vállalkozások újabb hathatós segítséget kaptak az évente több százmilliárdos kárt okozó trükközéseikhez a cégtörvény mostani módosításával. A jogszabályváltozás lényegében titkossá teszi a cégtulajdonosok lakcímét a nyilvános és ingyenesen elérhető adatbázisokban. A gyakorlati szakemberek véleményére most sem volt kíváncsi senki - áll a Complex Kiadó és a Direktinfo Követeléskezelő Kft. közleményében.

Az Országgyűlés november 9-i ülésnapján fogadta el az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvényt. A jogszabály célja, mint az a hivatalos indokolásból is kiderül, az egyéni vállalkozói státusz egyszerűsítése, és egy új, egyszerű vállalkozási forma, az egyéni cég bevezetése volt.

A kormányzat azonban néhány meghökkentő és a jogszabály céljához szorosan nem kötődő változást is becsempészett a zárórendelkezések közé. A cégtörvény 87. paragrafusa 2010. január 1-jétől a cégtulajdonos magánszemélyek lakcímét lényegében titkossá teszi, az IRM rendszeréből csak állami szerveknek, illetve kérelemre, a jogcím igazolásával lehet majd hozzájutni. Ezzel a cégek tulajdonosainak, vezetőinek beazonosíthatósága szinte megszűnik, a cégvilágban tisztességtelenül garázdálkodók újabb magas labdát kaptak.

A jelenlegi, válsággal sújtott helyzetben a hitelezővédelem és a gazdasági élet biztonsága mindennél fontosabb kellene legyen, éppen ezért a cégnyilvánosság kiterjesztése és nem korlátozása lenne a kívánatos. Az ingyenes céginformációs adtabázis közzététele volt a helyes irány, ezt módosítja rossz felé ez a jogszabály - hangsúlyozza dr. Ződi Zsolt, a CompLex Kiadó kiadói igazgatója.

A rendelkezés minden szinten abszurd következményekkel jár majd - figyelmeztet a jogi szakértő. Mivel a jogcím megjelölésével, kérelemre továbbra is lehetséges a lakcímadatok kikérése, ezeket a kérelmeket hosszú évekig tárolni is kell, így a rendelkezés az amúgy is jelentős mértékű felesleges adminisztrációt a sokszorosára növeli. Ráadásul a széles körben elterjedt és egyébként hivatalos online rendszerben teljesen megoldhatatlan lesz a kérelmek érdemi vizsgálata, a bíróságokat pedig a 'lakcímtelenítés' elképzelhetetlen módon leterheli. Talán az sem véletlen, hogy a jogszabály indoklása a rendelkezés hátteréről, okáról nem tartalmaz semmilyen információt, magyarázatot - mutat rá az igazgató.

A Complex Kiadó és a Direktinfo Követeléskezelő Kft. közös álláspontja szerint annak, aki vállalkozást indít, céget alapít, számolnia kell azzal, hogy tevékenységével kapcsolatban az üzleti élet résztvevői tájékozódni óhajtanak. E kíváncsiság nem öncélú, hiszen az üzlet, a hitelezés biztonságát szolgálja, amelynek része kell legyen az is, hogy a cégalapító, vagy céget képviselő személy egyértelműen beazonosítható lehessen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Csatlós Csilla, a Direktinfo Kft. ügyvezető igazgatójanehezményezi, hogy a jogalkotóknem egyeztettek gyakorlati szakemberekkel a tervezetről. A rendelkezés olyan csöndben született, hogy a céginformációs és a követeléskezelő szakma is egymástól értesült a változásokról. Az új csődtörvény előkészítésében sem vették igénybe az érintett ágazatokban dolgozó cégek segítségét, és most is őket kikerülve, ki tudja milyen sugalmazásra hoztak rossz, kifejezetten káros jogszabályt.

Magyarország a Világbank befektetéseinek védelmét vizsgáló felmérése rangsorán a tavalyi, már akkor is szégyenteljes 114. helyéről idén a 119. helyre csúszott. Ez a helyezés nagyobbrészt a cégnyilvánossággal kapcsolatos paraméterek elégtelenségének következménye. A tiszta üzleti viszonyokat felmutatni képes államok utolérése érdekében ezt a hibás rendelkezést, még az életbe lépését megelőzően kell megsemmisíteni - hangoztatják a szakértők.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem