12 °C Budapest

Növekvő közműtartozás: mi lehet a megoldás?

Pénzcentrum
2008. december 17. 05:50

Annak ellenére, hogy a közüzemi számlák kiegyenlítését tekintve általában igen fegyelmezett a lakosság - a víz, gáz, elektromos áram kikapcsolásának ténye ugyanis igen erős visszatartó erőt jelent a nemfizetők számára - a válság folyományaként mégis nő a fizetésképtelen háztartások száma, akiknek egy-egy csekk kifizetése már nem azon múlik, hogy nyitva találják-e legközelebbi postát munkából hazafelé menet.

Az E.On Energiaszolgáltató Kft.-nek például már hetven milliárd forinttal tartoznak a fogyasztók, melynek fele a lakossági szektorban gyűlt össze, 6,4 milliárd forint esetében pedig már a 90 napot is meghaladja a tartozás fennállása.

Az Elmű-Émász is több ezer háztartásban kényszerült kikapcsolni az áramot a felhalmozott tartozások miatt, de hasonló kintlevőséget kezel a Főtáv is, melynek körülbelül húszezer háztartás nem tud, vagy nem hajlandó kiegyenlíteni a tartozásait.

Ez a tendencia várhatóan a jövőben csak romlani fog, hiszen idáig a nemfizetések mögött inkább az év közbeni energia-áremelések álltak, mostantól azonban már az állásaikat tömegével elveszítők miatt is nőhet a késedelmes, vagy egyáltalán nem teljesítők tábora. Ráadásul a számlázásban idáig még az nyári-őszi hónapok fogyasztási adatai szerepeltek, ami ugye áram és gáz tekintetében is alacsonyabb, mint a téli hónapokban, így a magasabb számlák is erős szorítást jelentenek a munkájukat elveszítők pénztárcájának.

Főként az angolszász országokban már évek óta léteznek olyan biztosítási termékek, melyek munkanélküliség esetén is lehetővé teszik, hogy a biztosított törleszteni tudja tartozásait, illetve ki tudja egyenlíteni közüzemi számláit.

Ezek közül a legtöbb konstrukció hitelekhez kötött, vagyis azt a célt szolgálja, hogy a hiteltartozások törlesztése a munkahely elvesztése esetén se szakadjon meg, azonban egyéb kötelezettségek, így a lakásfenntartás költségeit nem lehet ezekből fedezni. Ezeket a konstrukciókat (Payment protection insurance) általában a bankok kérik az ügyfeleiktől, természetesen a biztosítási díjak adósra hárításával (Nagy-Britanniában már többször port kavart, hogy egyes bankok arra kényszerítik ügyfeleiket, hogy ilyen biztosítást kössenek, ami jelentősen megnöveli a hiteldíjakat.).

Léteznek a hitelhez kötött biztosításon kívül egyéb, szabad felhasználású, munkanélküliség esetén fizető konstrukciók is (income insurance), melyből a közüzemi számlák kiegyenlítése is lehetséges, vagy egyszerűen a munkahely elveszítése előtti életszínvonal fenntartása is finanszírozható.

Előbbire itthon is számos példa létezik, vagyis a bankok eddig is be tudták "biztosíttatni" magukat a követelések behajthatatlanná válása ellen, nemrég azonban az Otthon Centrum is megjelent egy hasonló termékkel, melyet az Otthon Centrum hálózatán keresztül lakást vásárló, vagy lakáscélú hitelt felvevő ügyfelek vehetik igénybe. Ez a munkanélküliség és keresőképtelenség, azaz betegállomány esetén egy éven keresztül biztosít rendszeres havi kifizetéseket, és - szemben a Biztosítás.hu termékével - csoportos létszámleépítés esetén is felhasználható.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Biztosítás.hu korábbi cikkünkben már bemutatott terméke a maximális kifizetés nagyságában is eltér az Otthon Centrumétól, előbbinél ugyanis a havi nettó fizetés 80 százaléka, de maximum 120 ezer forint, utóbbinál a nettó jövedelem 70 százaléka, azonban maximum 250 ezer forint kifizetésére van lehetőség.

A Biztosítás.hu jövedelemkiesés-biztosítás elnevezésű termékének bevezetésekor azt tervezte, hogy egy olyan konstrukciót is piacra dob, amely a közüzemi számlák fizetését vállalja át bizonyos ideig az ügyféltől a munkanélküliség idején, azonban jelenleg bizonytalan, hogy mikor találkozhatunk először ezzel a termékkel.

Ha már közüzemi számlákról beszélünk, érdemes megemlíteni az UniCredit Bank és a Díjbeszedő Zrt. közösen létrehozott co-branded hitelkártyáját, a Közműkártyát, ami szintén segíthet átmeneti likviditáshiányunk leküzdésében. Ezzel a kártyával nem csak a Díjbeszedővel üzleti kapcsolatban álló, hanem több mint 550 hazai közüzemi szolgáltató közműszámlája rendezhető díjmentesen, az UniCredit Banknak adott csoportos beszedési megbízással. Ez tehát egy átlagos hitelkártyának is felfogható, azzal a különbséggel, hogy a csoportos beszedési megbízás - a vásárláshoz hasonlóan - kamatmentesen is lebonyolítható vele, valamint csekély összegű jóváírásra is számíthatunk, méghozzá évi 5000 forint értékben, amennyiben a kártyával bonyolított vásárlások havi átlagos összege - a csoportos beszedési megbízással teljesített közüzemi számlákkal együtt - minimum 12 hónapon keresztül meghaladja a 40 ezer forintot.

Bár 2009. januárjától várhatóan nem emelkednek majd a lakossági gázárak, és az áram ára is mindössze 3.5%-kal nő majd - sőt, az év egészében is maximum 10%-os lesz a drágulás - azonban az ipari nagyfogyasztók számára az újév például 25 százalékos áremelkedés is hozhat, amit nyilvánvalóan a lakosságra hárítanak majd, így ha közüzemi számláink nem is feltétlenül, egyéb költségeink még nőhetnek. Ilyen helyzetben a szigorodó hitelfelvételi lehetőségek, illetve a megszűnő munkahelyek már csak hab a tortán.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem