Close up of hand of businessman signing a form. Business man signing contract for future deal. Business man signing legal document. Male hand signing employee contract with a bond.

Lecsapott a jegybank: szabályt sértett az egyik biztosítási alkusz, kemény lehet a következmény

2023. március 9. 10:37

Az MNB 14,1 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Klassis-Z Biztosítási Alkusz Kft.-re a feltárt rendszerszintű – a társaság közvetítőiről és a szerződésekről vezetett – nyilvántartási problémák, illetve az ügyfél-tájékoztatás, a termékelemzés és ajánlatadás, valamint az alkusz átkötési gyakorlata kapcsán megállapított jogsértések miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korlátozott terjedelmű célvizsgálatot folytatott le a Klassis-Z Biztosítási Alkusz Kft.-nél (alkusz) a 2019. január 1-jétől az ellenőrzés lezárásáig tartó időszakot áttekintve.

A jegybank megállapította, hogy a társaság közvetítői nyilvántartásában nem minden általa megbízott szervezetnél dolgozó magánszemély szerepelt. Eközben valós adatokkal, illetve jó hírnévvel nem rendelkező magánszemélyek, továbbá valótlan székhelyű cégek is megjelentek.

Nem volt teljes körű a biztosítási ügyletekre vonatkozó nyilvántartás adattartalma sem, a számviteli nyilvántartásban szereplő adatok pedig nem voltak összhangban a felügyeleti adatszolgáltatáséival. Az alkusz a vizsgált időszak két periódusa esetében sem tudta igazolni, hogy rendelkezett volna szakmai felelősségbiztosítással.

Az MNB a vizsgálat során feltárta, hogy az alkusz a szerződések megkötése előtt nem minden esetben teljesítette teljeskörűen az ügyfelei felé fennálló, a biztosításközvetítőktől elvárt tájékoztatási kötelezettségét. Emellett több esetben nem tudta igazolni a piacon hozzáférhető elegendő számú biztosítás tárgyszerű elemzésére vonatkozó kötelezettsége teljesítését, a konkrét termékajánlás megtörténtét. A jegybank különösen súlyos vétségként azonosította továbbá az alkusz biztosításszakmai szabályokat sértő átkötési gyakorlatát.

Az MNB folyamatos felügyelése és vizsgálatai során a továbbiakban is kiemelt figyelmet fordít a biztosítási szerződések átkötésére. E körben arra is, hogy az értékesítés során előfordul-e olyan, hogy – az ügyfél változatlan vagy részben megváltozott igénye esetén – egy korábbi megtakarítási jellegű életbiztosításának megszüntetésével (általában visszavásárlásával) vagy díjmentesítésével az üzletkötő új, azonos jellegű életbiztosítás megkötésére ösztönzi-e őt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A feltárt jogsértések miatt az MNB a ma közzétett határozatában 6,1 millió forint felügyeleti és 8 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az alkusszal szemben és kötelezte a feltárt hiányosságok pótlására és a jogszabályszerű működés helyreállítására.

Az MNB a bírság összegének meghatározásakor súlyosbító tényezőként vette figyelembe, hogy tavaly már kisebb súlyú intézkedést hozott az alkusz ügyfélérdekeket sértő magatartása miatt. Enyhítő körülménynek számított a társaság együttműködő magatartása, s hogy a vizsgálat során a jogsértést korrigáló intézkedéseiről vagy azok tervéről számolt be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 6. 20:26
Hiába voltak kint a Veszprém TV emberei május elsején az elmúlt évek egyik egyik legtöbb embert megm...
Bankmonitor  |  2024. május 6. 13:11
A 2024 márciusában kötött lakáshitel szerződések összértéke 97,8 milliárd forint volt, a szabad felh...
Kiszámoló  |  2024. május 6. 12:53
Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak...
Holdblog  |  2024. május 6. 09:02
Mindegy, hogy tarka párologtató medencékkel tesszük tele a sivatagokat vagy a Föld mélyére megyünk a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 7. kedd
Gizella
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem