21 °C Budapest

Befellegzett a húzóterméknek - bajban a brit bankok?

Pénzcentrum
2008. június 6. 15:00

A brit Versenyhivatal pontot tett 16 hónapja tartó vizsgálatának, mely az oly sokat kifogásolt hitelfedezeti biztosítások (PPI) értékesítésének gyakorlatát vizsgálta. A vizsgálat rámutatott, hogy ügyfelenként a PPI plusz 100 font (30 ezer forint) indokolatlan többletbevételhez juttatja a hitelintézeteket. Ennek megszüntetésére tett is néhány javaslatot a Versenyhivatal, ami azonban nem biztos, hogy időszerű volna...

A brit Versenytanács - mint azt már egy korábbi cikkünkben is bemutattuk - a vizsgálat során kiderítette, hogy a szigetországbeli bankok és egyéb hitelezők évente összesen 1,4 milliárd font (400 milliárd forint) plusz bevételhez jutnak a túlságosan drága hitelfedezeti biztosítások értékesítéséből.

Nem csoda, hogy a versenyhatóság nyomozásba kezdett, ugyanis a Which? felmérése szerint egy PPI átlagosan egy három éves hitel mellé 953-5000 fontba kerülhet, miközben az értékesített termékekből kétmillió az ügyfél számára teljesen felesleges, ugyanis a kizárások miatt nem veheti igénybe a biztosítás nyújtotta szolgáltatásokat.

A Versenytanács nem csupán vizsgált és dorgált, hanem több javaslatot is tett arra, hogyan lehetne megszüntetni a kedvezőtlen gyakorlatot. Ezek között szerepel például annak betiltása, hogy a hitel felvételével egy időpontban értékesítsék a biztosítást a bankok. A javaslat szerint a bankoknak legalább egy évet kellene várniuk a hitelfelvétel és a PPI eladása között, vagyis a vásárlóknak így lenne ideje körbenézni a piacon, s a legkedvezőbb módozatot választani.

A biztosítási szerződést évente meg kellene újítani, ezzel sarkallnák a biztosítottakat arra, hogy fontolják meg az esetleges biztosítóváltást. Egy másik javaslat szerint átmenetileg díjplafont állapítsanak meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bankok persze nem örülnek egyik javaslatnak sem, hiszen ezek jelentős mértékben megnyirbálnák profitjaikat. A javaslatok ellenzői pedig még azt az érvet is bedobták a harcba, hogy azok a hitelek drágulását vonhatják maguk után. Ez utóbbi érv mellett szólhat, hogy a brit hitelezési gyakorlatban széles körben elterjedt, hogy a kedvező személyi kölcsön kamatlábakat a magas PPI-díjakkal kereszt- finanszírozzák - ezt a Versenytanács vizsgálata is alátámasztotta.

Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a módosítási javaslatok nem tennének jót az amúgy is viharos hitelpiacnak. Ráadásul az is veszélyes lehet, ha sok ügyfél egyáltalán nem is vesz igénybe hitelfedezeti biztosítást.

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
MEDIA1  |  2024. május 24. 10:00
Egy újabb kiszivárgó hangfelvételen Mirkóczki Ádám polgármester egészen durván becsmérlő kifejezések...
Bankmonitor  |  2024. május 24. 09:09
Mind nagyobb lakáshiteleket vesznek fel a magyarok, az átlagos hitelösszeg 2024. februárban már elér...
Holdblog  |  2024. május 24. 08:00
Brutális büntetővámmal igyekszik védeni Amerika a saját autópiacát, de a kínaiak olyan járművekkel é...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem