Indianapolis - Circa March 2022: Tesla EV electric vehicles on display. Tesla products include electric cars, battery energy storage and solar panels.

Gyűlnek a viharfellegek a Tesla felett: így már óriási fenyegetés lehet a Xiaomi

2024. április 4. 09:53

2020 óta először csökkentek a Tesla elektromos autók eladásai, ami azonnal 5%-os részvényáresést eredményezett Elon Musk cégénél, miközben a Xiaomi új szereplőként jelent meg az elektromos járművek piacán - számolt be az Infostart.

Elon Musk vezette Tesla vállalat számára a 2020 óta tartó folyamatos növekedés időszaka megtört, amikor a cég első negyedéves jelentése szerint az elektromos autók eladásai 8%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához képest. Ez volt az első alkalom négy éven belül, hogy a vállalat eladásai visszaestek. A Tesla ezt több tényezővel magyarázta, többek között a frissen piacra dobott Model 3 kocsi debütálásával, a vörös-tengeri szállítóhajókat ért támadásokkal és a berlini gigagyárban történt incidensekkel. Az eladások csökkenésének híre gyorsan hatott a piacon, és közel 6%-os esést eredményezett a cég részvényeinek értékében, ami 35 milliárd dolláros piaci értékvesztést jelentett.

A Tesla reagált az eladások visszaesésére árengedmények bevezetésével bizonyos modelljeire, mint például a Model 3-ra és a Model Y-ra, utóbbi továbbra is Nagy-Britannia legnépszerűbb elektromos járműve maradt. Az autoexpress.co.uk brit portál szerint ezek az intézkedések lehetőséget adhatnak az eladások újbóli növekedésére. Azonban nem csak a pénzügyi eredmények okoztak fejtörést a Teslának. Az Autopilot önvezető rendszerrel kapcsolatos problémák is negatív figyelmet vontak a vállalatra. Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság szerint a rendszer nem megfelelő használata miatt kétmillió járművet érintett biztonsági aggály.

Ezzel párhuzamosan Elon Musk személyisége és nyilvános megnyilvánulásai is befolyást gyakoroltak a márka vonzerejére. A Business Insider információi szerint Musk politikai és személyes nézetei miatt csökkenthetik a Tesla iránti vásárlói érdeklődést. A globális EV-piacon új versenytárs is megjelent: a Xiaomi bemutatta SU7-es modelljét Kínában, amely kedvező árazása révén komoly konkurenciát jelenthet. Az első napon 89 ezer előrendelést kapott, ami jelentős érdeklődést mutat az új modell iránt.

Míg Tesla saját problémáival küzdött, Per Lekander, portfolio menedzser nyilvánosan kritizálta a céget és annak jövőbeli kilátásait. Lekander szerint a Tesla részvényei drasztikusan eshetnek értékben. A Tesla válaszként terjeszkedési terveket hirdetett meg Indiában, Narendra Modi miniszterelnök lobbizása nyomán. A vállalat célja egy olcsóbb "Model 2" gyártása Indiából történő export céljából. Mindezek fényében látható, hogy bár kihívásokkal kell szembenéznie, de új lehetőségek is nyílnak mind Elon Musk vezette Teslának, mind pedig más elektromos járműgyártóknak globális piacokon való terjeszkedésük során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem