21 °C Budapest

Jön az újabb havazás! Kiadták a riasztást

Pénzcentrum
2013. március 24. 23:03

Március utolsó hetének kezdetén borús időre, hidegre, havazásra és hófúvásra kell készülni, a hét második felében viszont enyhülni kezd az idő, a hétvégére már 10 fok körüli maximumok várhatók - derül az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott, országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn túlnyomóan borult lesz az ég, és több helyen várható havazás. A déli óráktól a Dunántúlon intenzívebbé válik a havazás, ugyanakkor délkeleten havas esőbe vált át a csapadék. A keleti, északkeleti szél az Észak-Alföldön és a középső országrészben időnként megerősödik, ami a Dél-Dunántúlon és a középső megyékben néhol hófúvásokat okoz. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 7 és mínusz 2, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire mínusz 3 és plusz 3 fok között, délkeleten plusz 3 Celsius-fok felett valószínű.

A meteorológiai szolgálat Tolna és Baranya megyére a havazás mennyisége miatt elsőfokú, az erős hófúvás miatt pedig másodfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre.

Ezenkívül további nyolc megyére - Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest -, valamint a főváros területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás, illetve a hófúvás miatt ugyancsak hétfőre.

Kedden borult idő lesz, országszerte várható váltakozó intenzitású, ismétlődő havazás, délkeleten eleinte havas eső is lehet. Az északkeleti szél az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység térségében többfelé megerősödik, helyenként hófúvás is várható. A minimumhőmérséklet mínusz 5 és 0 fok között, a maximumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 2 fok között alakul.

Szerdán eleinte többfelé, majd egyre inkább keleten várható hószállingózás, havazás. Délkeleten havas esőre, esőre is számítani lehet. A leghidegebb órákban mínusz 6 és 0 fok közötti értékekre lehet számítani, míg a nappali maximumok várhatóan mínusz 2 és plusz 3 fok között alakulnak.

Csütörtökön már hosszabb-rövidebb napos időszakok is várhatók. Szórványosan valószínű kisebb csapadék, ami hó, havas eső, eső egyaránt lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 5 és 0 fok között alakul, de a kevésbé felhős tájakon - főleg nyugaton - ennél hidegebb idő várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 1 és plusz 7 fok között valószínű.

Pénteken többfelé várható eső, zápor és többfelé megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 5 és plusz 10 fok között alakul.

Szombaton és vasárnap is sokfelé várható ismétlődő eső, zápor. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet plusz 1 és plusz 6 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan plusz 7 és plusz 12 fok között alakulnak. Vasárnap a leghidegebb órákban plusz 2 és plusz 7 fok között alakulhat a hőmérséklet, nappal pedig plusz 6 és plusz 11 fokig melegedhet az idő - derül ki az előrejelzésből.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Elővigyázatosságra hívja fel a figyelmet az OKF

A vasárnap éjszakától várható havazás miatt fokozott elővigyázatosságra hívja fel a közlekedők figyelmét az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), amely azt javasolja: Tolna és Baranya megyékben, ha tehetik, ne induljanak útnak.

AZ OKF az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta, a közlekedők az elindulás előtt tájékozódjanak az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról, valamint kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit.

Hangsúlyozták, hogy csak a téli időjárásnak műszakilag megfelelően felkészített járművekkel induljanak útnak. A hó és az erős szél miatt hótorlaszokra, lassabb közlekedésre és fennakadásokra lehet számítani - írták.

AZ OKF közölte, a katasztrófavédelem készenléti egységei 1525 emberrel, 307 gépjárműfecskendővel és mintegy 449 különleges szerrel látnak el készenléti szolgálatot a nap 24 órájában.

Az OKF kitért arra is, hogy a balesetek és a károk elkerülése érdekében erős szélben fokozott figyelemmel tartózkodjanak a szabadban. Az utakra dőlt fák miatt átmeneti torlódások is kialakulhatnak.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem