15 °C Budapest

Óriási hír! Vége az önkényes áfavisszatartásnak?

Pénzcentrum
2012. szeptember 6. 15:33

Nem tagadható meg az áfa levonása főszabály szerint a számlakibocsátó által elkövetett szabálytalanságok miatt - mondta ki ismételten ma nyilvánosságra hozott ítéletében az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága egy magyarországi jogvita kapcsán. A bíróság legutóbb június 21-én hozott ítéletében is ugyanezt a megállapítást tette. Az ítélet egyértelműen rögzíti: a számla befogadójának nincs olyan kötelezettsége, hogy ellenőriznie kellene az eladó tevékenységének szabályszerűségét, az a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) feladata. Egy szintén ma hozott EB-ítélet mentőöv lehet az uniós országokba kereskedő vállalkozások számára, amelyeket vétlenül szankcionált a NAV amiatt, mert a külföldi vevőnél szabálytalanságot, visszaélést állapított meg az ottani adóhatóság.

A C-324/11. sz. Tóth ügy háttere az volt, hogy egy egyéni vállalkozó fővállalkozók megrendelésére végzett építőipari tevékenységet. A munkák elvégésébe alvállalkozóként bevont egy másik egyéni vállalkozót is. Az alvállalkozónak ugyan az építési naplók szerint több munkavállalója is volt, de később az adóhatóság megállapította, hogy a munkásokat feketén foglalkoztatta, és adót sem fizetett. Ezért az alvállalkozó vállalkozói igazolványát visszavonták.

Az alvállalkozó munkáját igénybe vevő egyéni vállalkozó az előbbi által kiállított számlák után le kívánta vonni az áfát, az adóhatóság azonban adóhiányt állapított meg, mivel a levonás alapjául bemutatott számlák nagy részének kiállításakor az alvállalkozó már nem volt egyéni vállalkozó, és így adóalany sem. A többi számla tekintetében az adóhatóság kijelentette: bejelentett munkavállalók hiányában nem bizonyítható, hogy a számlák alapjául szolgáló munkákat az alvállalkozó végezte el.
Az ügy eljutott a Legfelsőbb Bíróságig (a Kúria jogelődjéig), amely tavaly szeptemberben Luxembourghoz fordult az uniós áfaszabályok megvilágítását kérve.

A luxembourgi testület kimondta azt is: az adóhatóság azon az alapon sem tagadhatja meg az áfa levonását, hogy a számlakibocsátó nem jelentette be a munkavállalóit - kivéve, ha bizonyítani tudja, hogy a számla befogadója tudta vagy tudnia kellett volna, hogy a levonás alapjául szolgáló ügyletre adócsalás céljából került sor. A számla befogadójától olyan indokkal sem tagadható meg az adólevonási jog gyakorlása, hogy az nem ellenőrizte a számlakibocsátó tevékenységének szabályszerűségét. A bíróság nyomatékosította: ezen ellenőrzés elvégzése nem a számla befogadójának, hanem az adóhatóságnak a feladata.

Az unió bírósága megállapította, hogy az uniós áfa-irányelv értelmében adóalanynak minősül minden olyan személy, aki bármely gazdasági tevékenységet bárhol önállóan végez, tekintet nélkül annak céljára és eredményére. Ebből nem következik, hogy az adóalanyként való elismerés feltételéül lehetne szabni azt, hogy a gazdasági tevékenység folytatásához valamely hatóság az engedélyét adja. Következésképpen az adóhatóság nem tagadhatja meg az adólevonási jog érvényesítését pusztán azzal az indokkal, hogy a számlakibocsátó nem rendelkezik vállalkozói igazolvánnyal.

Vajon most mit lép a NAV?

Mint arról a Pénzcentrum.hu is beszámolt, az Európai Bíróság június 21-én ítéletet hozott két magyarországi vállalkozás ügyében a Jász-Nagykun-Szolnok, illetve a Baranya Megyei Bíróság által kért előzetes döntéshozatali kérelmek tárgyában. A bíróság kimondta: az adóhatóság általános jelleggel nem követelheti meg a vállalkozástól, hogy ellenőrizze, a korábban teljesített ügyletekkel kapcsolatban nem történt szabálytalanság vagy csalás. Az adóhatóság feladata ugyanis az adóalanyoknál az ahhoz szükséges ellenőrzések elvégzése, hogy felderítse az adóval kapcsolatos szabálytalanságokat, illetve csalásokat, valamint hogy az azokat elkövető adóalanyokkal szemben szankciókat alkalmazzon. Vagyis az adóhatóság nem háríthatja át saját ellenőrzési kötelezettségét az adóalanyokra, és nem tagadhatja meg tőlük a levonási jog gyakorlását.

A NAV az Európai Bíróság korábbi ítéletét úgy értelmezte, hogy az a nemzeti bíróságok által feltett kérdésekre adott választ, és nem hozott döntést a konkrét ügyekben. Ezzel szemben Magyar Gábor ügyvéd, az európai uniós jog szakértője a Pénzentrum.hu kérdésére leszögezte: az EB ítélete nem elvi állásfoglalás, hanem kötelező érvényű; mind az adóhatóságnak, mind a bíróságoknak alkalmazniuk kell.

Lapunk a júniusi EB-ítéletet követően megírta, hogytovábbra is sorra tagadja meg a vállalkozásoktól az adóhatóság az általános forgalmi adó (áfa) levonását az eladónál megállapított szabálytalanságra hivatkozva olyan esetekben is, amelyekben a számla kibocsátója megfizette az áfát. Cikkünkben konkrét példát is bemutattunk. Az adóhatóság válaszul nyilatkozatot tett közzé internetes honlapján a Pénzcentrum.hu-n 2012. augusztus 2-án megjelent, "Ide lő az adóhatóság: Te is beleszaladhatsz" című cikkünk kapcsán. Újabb cikkünkben egy konkrét példán keresztül ismét bemutattuk, hogyan szaladhatnak bele vétlen adózók a NAV csapdájába.

KATTINTS! Dúl az áfaháború! Itt a konkrét példa, hová csap a NAV

Az unióba kereskedők is fellélegezhetnek?

A Pénzcentrum.hu korábbi cikksorozatában az uniós tagállamokba értékesítő gabonakereskedők kálváriáját mutatta be. Ennek egyik gyöngyszeme a Legfelsőbb Bíróság (új nevén Kúria) tavaly novemberi ítélete, amellyel lényegében áldását adta arra a gyakorlatra, amelynek révén - piaci szereplők véleménye szerint - sok esetben a csalásban vétlen eladókkal fizetteti meg az adóhatóság a hiányzó áfát a felszívódott kereskedő, fuvarozó és importáló cégek képviselői helyett.

OLVASD EL korábbi cikkünket a témában: Vétlen adózókra is lesújthat a NAV - Te is pórul járhatsz

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Európai Bíróság ma nyilvánosságra hozott ítélete nyomán felcsillanhat a remény azon vállalkozások számára is, amelyeket korábban amiatt marasztalt el az adóhatóság, mert a másik uniós tagállambeli vállalkozásról kiderült: nem szabályszerűen működött, nem fizette meg az adót. Ebből azt a következtetéseket vonta le a magyar adóhatóság, hogy a hazai vállalkozás adócsalásban vett részt, az áruja el sem hagyta az országot. A hatóság figyelmen kívül hagyta az aláírt, lepecsételt nemzetközi fuvarokmányokat is.

Az Európai Bíróság a Mecsek Gabona nagykereskedelmi társaság ügyében hozott ítéletében a magyarországi bíróság előzetes döntéshozatali eljárási kérelmében felvetett kérdéseire a következő válaszokat adta: az áfa-mentesség megtagadható valamely másik uniós tagállamba szánt terméket értékesítő társaságtól akkor, ha a társaság nem bizonyította, hogy a közösségen belüli termékértékesítés történt. Akkor viszont, ha ez a társaság benyújtotta az erre vonatkozó bizonyítékokat, és jóhiszeműen járt el, az áfamentesség nem tagadható meg tőle azzal az indokkal, hogy a vevő valójában nem szállította a termékeket a feladás helye szerinti tagállamon kívülre - áll az Európai Unió bíróságának csütörtökön közzétett magyar vonatkozású ítéletében.

A hozzáadottérték-adóról szóló uniós irányelv értelmében az olyan terméknek valamely tagállamban történő értékesítése, amit egy másik tagállamban adtak fel, mentes az áfa alól az első államban. Ilyen esetben a vevőnek kell megfizetnie az áfát a termékek rendeltetési helye szerinti államban.

A Mecsek Gabona nagykereskedelmi társaság 2009 augusztusában egy olasz társaság részére ezer tonna repcét értékesített, amit a szerződés értelmében a vevőnek egy másik tagállamba kellett szállítania. Az árut a Mecsek Gabona magyarországi telephelyén adták át a vevőnek, az olasz társaság pedig egy olaszországi címről postai úton küldött vissza az eladó részére több CMR-fuvarlevelet, amelyek igazolták a repce Magyarországon kívülre történő elszállítását.

A Mecsek Gabona úgy ítélte meg, hogy áfamentes termékértékesítés történt, nem számított fel áfát a vevővel szemben a számlában, és azt nem fizette meg a magyar adóhatóság részére. Az olasz adóhatóság azonban megállapította, hogy a vevő társaság nem volt fellelhető, és soha nem is fizetett áfát Olaszországban. Ezért 2010 januárjában az olasz társaság olasz adó-azonosítószámát visszamenőlegesen törölték a nyilvántartásból, aminek alapján aztán a magyar adóhatóság úgy ítélte meg, hogy a Mecsek Gabona által értékesített repcét nem is szállították el a másik tagállamba, ezért a szóban forgó ügylet nem minősült áfamentes közösségen belüli termékértékesítésnek. A Mecsek Gabonát az áfa, továbbá adóbírság és késedelmi pótlék megfizetésére kötelezték.

A magyar vállalat bíróságra ment, az pedig Luxembourghoz fordult az uniós jog értelmezés végett. Az EU legfőbb bírói testülete megállapította: mivel a hozzáadottérték-adóról szóló uniós irányelv nem írja konkrétan elő, hogy milyen bizonyítékok szükségesek a közösségen belüli termékértékesítés megtörténtének igazolásához, azt a tagállamoknak kell maghatározniuk, tiszteletben tartva a jogbiztonság és az arányosság elvét. Ugyanakkor valamely tagállam nem követelheti meg az adóalanytól, hogy bizonyítsa, az áru ténylegesen elhagyta a tagállam területét - mondta ki a luxembourgi taláros testület. A vázolt ügyben a magyar bíróságnak meg kell vizsgálnia, hogy a Mecsek Gabona a magyar jog és a szokásos gyakorlat alapján eleget tett-e a bizonyítás terén őt terhelő kötelezettségeknek.

Az EU Bírósága ugyanakkor hangsúlyozta: a közösségen belüli ügylethez kapcsolódó áfa-mentességet meg kell tagadni az eladótól, amennyiben tudta, vagy tudnia kellett volna, hogy ezzel az ügylettel a vevő által elkövetett adócsaláshoz járult hozzá, és nem tett meg minden, tőle telhető ésszerű intézkedést a csalás megakadályozása érdekében.

Az Európai Bíróság mai ítéletei megerősítik a júniusi döntéseiben már meghatározott irányvonalat: ez a számlabefogadó oldalán csökkenti a kitettséget, illetve kockázatot azáltal, hogy amennyiben a számára közvetlenül vagy közvetve értékesítőnél, szolgáltatásnyújtónál a hatóságok különféle rendellenességeket tárnak fel, akkor ezek önmagukban, automatikusan nem róhatók fel a számla befogadójának - hangsúlyozza blogbejegyzésébenHegedüs Sándor, az RSM-DTM partnere.

A szakértő úgy látja: mindezek alapján mind a jogalkotásnak, mind az ellenőrzési gyakorlatnak valószínűsíthetően új irányokat kell meghatározni annak érdekében, hogy a kétségtelenül jelen lévő visszaéléseknek a friss ítéletek ismeretében is gátat tudjon vetni.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm