Keményen az asztalra csapott a Lidl: mostantól ilyen gyümölcsöket biztosan nem fognak árulni

Pénzcentrum2024. április 11. 06:32

A Lidl képviselői a berlini Fruit Logistica konferencián ismertették, hogy a vállalat milyen intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy a banánültetvényeken dolgozók méltányos bért kapjanak, ezzel hangsúlyozva a fenntarthatóság és a fairtrade iránti elkötelezettségüket - számolt be róla a fruitnet.com.

A berlini Fruit Logistica rendezvényén a Lidl képviselői, Hannes Langhorst és Vishal Gajjar arról számoltak be, hogy a vállalat milyen intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy az ültetvények dolgozói méltányos megélhetésben részesülhessenek. A Fresh Produce Forum keretei között tartott előadásuk során kiemelték a fenntarthatóság fontosságát, különös tekintettela fairtrade (méltányos kereskedelem) programjukra. Langhorst elmondta, hogy a Lidl már régóta elkötelezett a fairtrade mellett, és hogy szeretnék ezt a vonalat a továbbiakban is erősíteni.

A beszámoló szerint az ültetvényeken dolgozók bérezése nem volt megfelelő szintű, ami komoly kihívást jelentett a vállalat számára - a Lidl ezért kidolgozott egy megbízható stratégiát, amelynek részeként meggyőzte a beszállítóit is arról, hogy támogassák ezt az irányvonalat.

Gajjar arról számolt be, hogy egy hatásvizsgálat során feltárták az ellátási láncban rejlő problémákat, beleértve azt is, hogy az ültetvényeken dolgozóknak nem biztosították a megélhetésükhöz szükséges bérezést. A változás érdekében a Lidl elkötelezte magát amellett, hogy Németország területén csak olyan banánt hajlandóak forgalmazni, amelynek termelése során a megélhetésüket biztosító bért kaptak a munkavállalók.

Gajjar kifejtette továbbá azt is, hogy a folyamat során számos kihívás merült fel - többek között az ültetvényeken dolgozók fizetésének összetett természete miatt -, így szükségessé vált az exportőrök és az ültetvénytulajdonosok közötti prémiumfizetési mechanizmusok átalakítása, hogy minden munkavállaló méltányos juttatásban részesülhessen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Lidl az IDH-val is együttműködött egy olyan eszköz létrehozásában, ami segítséget nyújt a beszállítóknak és az ültetvénytulajdonosoknak abban, hogy meghatározzák a prémiumok mértékét, és hogy igazságosan oszthassák szét azokat. A fejlesztések eredményeként az ültetvények dolgozói élelmiszer-utalványokban és készpénzes prémiumokban is részesülhettek. Gajjar hangsúlyozta a változás jelentőségét és arra buzdította hallgatóságát, hogy kövessék példájukat és tegyenek lépéseket a fenntarthatóság felé.

Címkék:
élelmiszer, lidl, gyümölcs, kereskedelem, dolgozók, vállalat, fenntarthatóság, világ, banán,