Nem lehet visszafordítani a katasztrófát: Magyarországon is a nők lehetnek az első áldozatok

Pénzcentrum2024. február 27. 16:18

Az éghajlatváltozás súlyosbítja a nők és lányok helyzetét, különösen a szegény és sebezhető országokban.  Ezeken a helyeken az oktatási válság, a párkapcsolati erőszak növekedése, korai házasságok és a szexuális kizsákmányolás veszélye igen jelentős. Azonban az ENSZ és más szervezetek erőfeszítései ellenére ezek a problémák továbbra is fennállnak - közölte a CNN.

Az éghajlati válság globális kihívást jelent, de nem mindenkit érint egyformán. Különösen a nők és lányok kerülnek hátrányos helyzetbe, amikor szélsőséges időjárási események sújtják közösségeiket. Az ENSZ szakértői úgy vélik, hogy ezek az események tovább fokozzák a már eleve meglévő nemek közötti egyenlőtlenségeket, például a párkapcsolati erőszak növekedését, az iskolából való kimaradást, korai házasságokat és a szexuális kizsákmányolás, valamint emberkereskedelem magasabb kockázatát.

Selwin Hart, az ENSZ főtitkárának éghajlatváltozással és igazságos átmenettel foglalkozó különleges tanácsadója kiemelte, hogy a szegény és sebezhető országokban élő nők állnak az éghajlati válság frontvonalában.

A szakértők szerint a jelenlegi politikák és stratégiák nem megfelelően kezelik ezt a problémát.

A CNN egy projekt keretében hét női fotóriporterrel dolgozott együtt, akik a globális dél hét országában dokumentálták a nők és lányok előtt álló kihívásokat. A képek bemutatják az életükre gyakorolt hatásokat és azt, hogyan küzdenek meg ezekkel. Nigériában például több mint 10 millió 5 és 14 év közötti gyermek marad távol az iskolától, és ez az érték különösen súlyos a lányok esetében.

Az UNICEF szerint ez részben a szegénységnek, földrajzi elhelyezkedésnek és nemek közötti megkülönböztetésnek tudható be, de mindezek mögött az éghajlatváltozás áll.

A Brookings Institution szerint az okatatás a kulcs, és a cél, hogy a gyerekek minél többet végezzenek el az iskolai évekből. Zaria városában működik egy lányoktatási központ, amely segíti a lányokat abban, hogy iskolába járhassanak és felkészüljenek a szélsőséges időjárás hatásaival szemben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Habiba Mohammed, a Lányok Oktatási Központjának igazgatója hangsúlyozza

ha oktatást biztosítanak a lányoknak a klímaváltozásról és annak enyhítéséről, az nagy segítség lehet számukra nehéz időkben való boldogulásukhoz és felkészülésükhöz

- magyarázta az igazgató. 

Címkék:
szegénység, oktatás, ensz, nők, erőszak, világ, szegény, egyenlőtlenség, nemi erőszak, nőkhelyzete,