Megdőlt a gigászi sörtévhit: milliók gondolják ezt a híres IPA-sörökről, rendesen átvágták őket

Pénzcentrum2024. április 8. 13:44

Az India Pale Ale (IPA) története brit sörfőzdék versenyéből és George Hodgson vállalkozó gógyijából ered, aki népszerűsítette ezt a bizonyos komlósabb sörstílust, amelynek gyökerei sokkal inkább az üzleti érzékben keresendők, ellentétben az elterjedt hiedelmekkel - közölte a CNN.

Az India Pale Ale (IPA) eredetének története gyakran téves információk és legendák tárgya. Sokan úgy vélik, hogy ez a sörstílus azért jött létre, hogy a brit gyarmatosítók Indiában élő csapatait ellássa friss sörrel, amely a hosszú tengeri út során is megőrzi minőségét. A népszerű elképzelés szerint extra komlót és élesztőt adtak a sörhöz, hogy az eltarthatóságát növeljék. Azonban Malcolm Purinton, a Northeastern University sörtörténésze és tudósa szerint ez a történet nem állja ki a valóság próbáját.

Purinton rámutat arra, hogy már évszázadokkal az indiai gyarmatosítás előtt is szállítottak sört hosszú távolságokra. Az IPA népszerűségét inkább George Hodgsonnak köszönhetjük, egy sörfőzőnek, akinek exkluzív szerződése volt a brit Kelet-indiai Társasággal. Hodgson egy olyan komlós sörrel látta el őket, amelyet saját magáról nevezett el és amely az őszi alacsony komlóárak miatt kialakult recept alapján készült.

A sör eredetije egy októberi sör volt, ami egy erősebb, komlósabb és keserűbb változata volt a hagyományos pale ale-nek.

Az 1820-as és 30-as években Hodgson versenytársai új nevet adtak ennek a sörstílusnak. Ezt nevezték el India Pale Ale-nek, ezzel is erősítve az imperialista büszkeséget. Így az IPA valójában nem egy technikai szükségletből született megoldás volt, hanem inkább üzleti érzék és nemzeti büszkeség eredménye.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A mai sörpalettán számos más rövidítés található, mint például az APA (American Pale Ale), DIPA (Double IPA), vagy NEIPA (New England IPA), amelyek mind eltérő jellemzőkkel bírnak. Purinton emellett megemlíti a porter és stout típusokat is, melyek eredete szintén fontos része a sörök gazdag történelmének.

Purinton kedvenc IPA stílusú stílusú sörei között szerepel az Alchemist Brewing Co. által készített Focal Banger és a Lawson's Finest Liquids Sip of Sunshine IPA. Ezenfelül dicséri a Sierra Nevada Pale Ale-t mint következetes és ízletes választást. A legújabb történeti kutatások fényében tehát érdemes elfelejteni a hírhedt indiai hajóztatós mesét, és sokkal inkább George Hodgson tevékenységének megköszönni ezt a sokszínű és gazdag ízvilágú sörkategória létrejötétt, amit ma IPA-nak hívunk.

Címkék:
vásárlás, sör, sörgyártó, sörforradalom, sörfogyasztás, sörfőzde, sörpiac, sörgyártás, sörtermelés, sörüzem, sörgyár,