Csalóka akciója miatt ütheti meg a bokáját a Temu: erről mindenki tudjon, aki szokott vásárolni a kínai webshopból

Pénzcentrum2024. április 2. 10:44

A Temu reagálva a felhasználók aggodalmaira, módosította az egyik promóciós kampányának feltételeit, amelyek korábban túlzottan széles körű személyes adatok megadását követelték, miközben az adatvédelmi hatóságok továbbra is vizsgálják a felmerült aggályokat - írta meg a BBC.

A Temu módosította a promóciós kampányának feltételeit a vásárlók aggodalmaira reagálva. A cég Nagy-Britanniában eredetileg lehetővé tette, hogy résztvevők akár 50 fontos (kb. 23 ezer forintos) bónuszt is kapjanak, de ez érzékeny személyes adatok átadását igényelte. A Temu kezdetben azt állította, hogy ezek a feltételek általánosak a piacon, azonban később elismerte, túl érzékeny adatokat kérnek, és módosították a feltételeket.

A promóció keretében új felhasználók 24 órán belül barátokat hívhattak meg egy linken keresztül, így mindannyian 40 és 50 font közötti összeg értékű áruházi krediteket nyerhettek. Az ajánlat nagy figyelmet kapott a közösségi médiában, de aggodalmak is felmerültek az adatvédelmi feltételekkel kapcsolatban. A brit Információs Biztos Hivatala vizsgálta a felmerült aggályokat. Szakértők szerint problémás lehetett az eredeti kiírás, amely túlzottan széles körű hozzájárulást kért a személyes adatok felhasználásához. A Temu most azt állítja, hogy csak a felhasználónév és profilkép lenne felhasználva bizonyos promóciós tevékenységekhez.

A vállalat hangsúlyozza ügyfelei bizalmának és elégedettségének fontosságát, cáfolva az adatok eladását vagy deepfake hirdetéseket illető állításokat. A gyakorlatot más cégekkel összehasonlítva próbálták normalizálni.

Adatvédelmi szempontból aggályosnak tartották az olyan engedélyeket, amelyek lehetővé tették volna a hang és a különféle életrajzi adatok használatát. Az Egyesült Királyságban ezek biometrikus adatként kezelhetőek, ami magasabb jogi követelményeket támaszt. Az Információs Biztos Hivatala arra figyelmeztette a vállalatokat, hogy világosan kommunikálják az adatgyűjtés céljait és módszereit annak érdekében, hogy az emberek tájékozott döntést hozhassanak adataik megosztása előtt.

Címkék:
vásárlás, akció, adatvédelem, kínai, webáruház, kína, adatolopás, temu,