Tonnaszám viszik külföldre ezt a magyar húsfélét: itthon alig veszi valaki, így lehet hozzájutni

HelloVidék2024. március 12. 08:16

Közeledik a húsvét, és a slágertermékek a sonka és a tojás mellett sok helyen bárány is kerül az asztalra - írja a HelloVidék. A lap kérdéseire a magyarországi bárányhúsfogyasztás kapcsán Dr. Kukovics Sándor a Juh Terméktanács ügyvezető igazgatója válaszolt.

Dr. Kukovics Sándor szerint valaha a hazai bárányhús termelés (élő vágóbárány) 55-65%-át a húsvéti szezonra állították elő, és a húsvéti szezon manapság is a meghatározó bárányértékesítési időszak. A bárányhús fogyasztás szezonja azonban már nem koncentrálódik erre az időszakra, hanem sokkal inkább kapcsolódik a turizmushoz - mondta el a szakértő. "A legutóbbi hivatalos becsléseink szerint 2024-ben az egy főre jutó juh- és bárányhús fogyasztás elérheti ismét a 0,28 kg/fő/év szintet. Ebben a HORECA szektor részbeni magára találása meghatározó szerepet játszik" - mondta.

"Nehéz megmondani, melyek a legkedveltebb ételek, de talán a comb, a csülök, a gerinc testrészből készültek a legnépszerűbbek" - mondta el a szakértő, aki szerint a birkapörkölt domináló szerepét az elmúlt 6 évben sikerült érdemben csökkenteni az EU támogatású spanyol-magyar promóciós pályázatok kampányainak eredménye képpen. "Ezek keretében több mint 300 éttermet sikerült bekapcsolnunk a „Bárány Napok” elnevezésű programjainkba. Az évente két-két hétvégén megrendezett programok keretében több mint .száz ezer fogyasztó választott bárány és/vagy juhhús ételt, és élvezte azok ízeit és tápláló értékeit" - mondta el a lapnak dr. Kukovics Sándor.

Sok mindent el lehet mondani a bárányhús fogyasztás előnyeiről – a magas fehérje-, és a közhiedelemmel szemben alacsonyabb zsírtartalmat, a kiváló ásványi anyag és vitamin tartalmat, a könnyű emészthetőséget, a sokféle felhasználási lehetőséget – még is a juhtartás, a juh- és bárányhús előállítás kiváló fenntarthatóságát, környezet megtartására gyakorolt pozitív hatását emeljük ki a más állatfajokkal való összevetésben

- mondta a szakértő, aki arról is beszélt, hogy a hazai vágóbárány termelés célja alapvetően a külföldi piacon való, magasabb áron történő értékesítés. A vágóbárányunk mintegy 80-85%-a élő vágó exportra kerül. 2017 óta azonban 7780 tonnáról 4600 tonnára esett vissza a kivitel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A teljes interjú a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
étkezés, étterem, húsvét, hús, magyarország, fogyasztás, húsfogyasztás, főzés, termelés, húsipar, húsfeldolgozás,