Érik a sonkahorror a magyar boltokban: zsebbenyúlós húsvét elé néznek a családok 2024-ben

Reichenberger Dániel2024. február 19. 11:05

Nem csak a csokoládé, de a húsvét másik fontos főszereplője, a sonka is drágulhat még a következő hetekben - ez derült ki akkor, amikor a Pénzcentrum szakértőket kérdezett a másfél hét múlva esedékes ünneppel kapcsolatban. A Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint a piaci logika drágulást vetít előre, egy másik szakértő pedig rávilágított: a húsvéti sonka már csak a szezonális jellege miatt is többe fog kerülni, mint tavaly. Mennyivel drágult a sertéscomb négy év alatt, és mi jöhet most a húsiparban?

Már alig egy hónap van csak hátra a húsvétig, ennek az ünnepnek már sok évszázada része Magyarországon a sonka is. Viszont az elmúlt évek komoly drágulási hulláma ezt az ételt sem kímélte.

Cikkünkben most megvizsgáljuk, pontosan mennyivel ment feljebb a sertéscomb ára, a szakértőket pedig arról kérdeztük meg, hogy ennek mi az oka. Az is érdekelt minket, hogy a drágulás vajon folytatódni fog-e, vagy kicsi visszaesés is bekövetkezhet-e az árban.

Ez se lett olcsóbb

Nem csak a háború okozta durva infláció, hanem a sertéságázat súlyos gondjai kellettek ahhoz, hogy a húsvéti sonkához kellő sertéscomb ekkora mértékben dráguljon - ezt mondta a Pénzcentrum kérdésére Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Azt is hozzátette, hogy hústévig bizony még további drágulásra is kell számítanunk.

A piaci logika alapján azt kell mondanom, hogy bizony a következő hetekben és hónapokban emelkedésre kell számítani a sertéshús esetében. Ennek az a legfőbb oka, hogy a magyarországi sertéshús-piacra nagy kihatással lévő úgynevezett "német jegyzés" 7,5%-ot százalékot emelkedett az elmúlt két héten, ez pedig ha nem is azonnal, de be szokott gyűrűzni a fogyasztói árakba. A sertéscomb természetesen nem kivétel, így számítok arra, hogy húsvétig ez a termék is drágulni fog

- mondta Éder Tamás. A sertéscomb drágulását az alábbi grafikonon is megnézheted, ebből kiderül, hogy 2020 eleje óta ennek a terméknek az átlagára jó harminc százalékot drágult.

Loading...

A szakértő azt is elmondta, hogy nem csak a tavalyi év volt nehéz a sertéstenyésztőknek és magának a húsiparnak: nagyjából erre számít ebben az esztendőben is.

Kimondottan rossz éve volt a sertéshúságazatnak 2023, amikor majd megjönnek az eredménykimutatások a cégeknek, akkor abból biztosan látni is fogjuk, hogy szinte az összes húsipari vállalkozás gyengébb évet zárt, mint 2022-ben. Valószínűleg sok húsipari cég jelentős veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni a tavalyi évre vonatkozóan. 2007 óta nem fordult elő, hogy a sertéshús-ipar teljesítménye 15% körüli visszaesést mutasson éves szinten. A jelenlegi 2,15 eurós német jegyzés mellett a magyar húsipar csak akkor tud eredményt termelni, ha a jelenlegi ipari átadási és így a fogyasztói árak egyaránt emelkednek

- mondta még Éder Tamás.

Kevesebbet veszünk belőle?

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője lapunknak úgy fogalmazott, hogy szerinte is emelkedés várható a húsvéti sonkánál.

A klasszikus húsvéti sonka szezonális termék, ilyen kínálatban szinte csak húsvét előtt kapható, így az egy évvel ezelőtti árakhoz tudunk viszonyítani. Ezekhez képest egészen biztosan várható emelkedés, hiszen időközben a feldolgozók számos költségeleme növekedett, így például a munkabérek, vagy a sertés termelői ára. Ez utóbbi ugyan az elmúlt hetekben csökkenést mutatott, de az igazi, hagyományos érlelésű húsvéti sonka még a tavalyi vágású sertésből készült, hosszas eljárás során

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- fejtegette Braunmüller Lajos. Szerinte azt is látni kell, hogy akár a fogyasztás csökkenése is várható, ha a helyzet oda vezet, hogy a magyarok nem annyira akarják már kifizetni a sonkáért az árat.

Más a helyzet a gyorsérlelésű, gyorspácolt termékek esetében. Ezek előállítása egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb is, ezekben pedig tükröződhet már a közelmúlt sertésár-csökkenése. Ezek ráadásul nem kifejezetten csak húsvét idején kaphatók, ezért szinte egész évben megmérettetnek a piacon. Ez utóbbiból fakad az egyik legfontosabb tényező, amely az áremelkedés ellen hathat, ez pedig a fogyasztáscsökkenés. A 2022 óta tartó, tavaly, az első félévben kiemelkedő mértéket öltött élelmiszer-drágulás miatt a vevők lényegesen kevesebbet vásárolnak volumenben lényegében minden élelmiszerkategóriából, és megfigyelhető a "lefelé vásárlás" jelensége is: vagyis a fogyasztók olcsóbb, sok esetben gyengébb minőségű termékek felé fordulnak

- mondta még a drágulásról.

És mi jön most?

Az Agrárszektor főszerkesztőjétől is megkérdeztük, milyen éve volt a húsiparnak, a sertéságazatnak 2023, és ebben az évben mire lehet számítani. Braunmüller Lajos kevésbé borúlátó: szerinte a húsipar lélegzethez juthat, igaz ugyanakkor, hogy nem csak a saját munkáájuk lesz döntő fontosságú ebben, hanem külső tényezők is szerepet játszhatnak.

Külön kell választani a sertéstartást és a húsfeldolgozást. A termelőknek jól alakult a 2023-as év, amelyben csökkenő takarmányárak, megnyugvó energiapiac - igaz, növekvő bérek - mellett a sokáig viszonylag magas szinten maradó felvásárlási árak jó helyzetet teremtettek. Ez utóbbi, vagyis a drága sertés már nem volt jó hír a feldolgozóknak, amelyek ráadásul nehezen, vagy sehogy sem tudták megnövekedő költségeiket érvényesíteni az átadási árakban, hiszen a drágulás miatt a fogyasztók lényegesen kevesebbet vásároltak. Az élelmiszeripart ráadásul jelentős nehézségek is sújtják, mint például a csomagolóanyagok után fizetendő költségek az új EPR-rendelet értelmében, amely sokmilliárdos kiadást jelent az ágazatnak. A húsipar számára ezért minden bizonnyal nagyon nehéz év volt a 2023-as, pontos adatokat majd a mérlegbeszámolók ismeretében tudunk mondani, de várható, hogy sok szereplő komoly veszteségeket szenvedett el tavaly. Idén a sertésárak csökkennek, vagyis a termelők eddigi előnye csökken, de nem szűnik meg. A továbbra is olcsó takarmány miatt várhatóan nekik 2024 is jól alakulhat. A húsipar a sertésár-csökkenéssel lélegzethez jut, de amíg a vásárlóerő nem éled fel és nem vesznek a fogyasztók több terméket (esetleg magasabb áron), addig érdemi előrelépésre nem lehet számítani. Ebben a reálbérek alakulása lesz döntő

- mondta az Agrárszektor főszerkesztője.

címlapkép: Beliczay László, MTI/MTVA

Címkék:
vásárlás, húsvét, sonka, drágulás, infláció, bevásárlás, sertéshús, német, húsipar, sertéscomb, árdrágulás,