Megszólalt a MOHU: kiderült, mikortól lehet használni végre az üvegvisszaváltó automatákat

Pénzcentrum2024. január 5. 21:10

Megérkeztek a boltokba a PET-palackok ás alumíniumdobozok visszaváltására is alkalmas automaták, csak éppen nincs mit visszaváltaniuk. A törvény ugyan kötelezte a rendszert működtető MOHU MOL Zrt.-t, hogy január 1-ig helyezzék ki a gépeket, de az italgyártók közben június 30-áig haladékot kaptak a visszaváltható palackok használatára. A Mol abban bízik, hogy áprilistól már megjelennek az első ilyen palackok - hangzott el az RTL másorában.

Egyelőre hiába várják a vadonatúj visszaváltó automaták a vásárlókat és a visszaváltandó palackokat. Bár a gépek működnek, nincs mit beletenni, a boltokban ugyanis még nincsenek ilyen jellel ellátott palackok (a gépek csak azokat veszik vissza). A gyártók június 30-ig még gyárthatják a régi, nem visszaváltható palackokat.

Július 1-étől azonban már csak olyan palackokat szállíthatnak ki, amelyeken feltüntették, hogy visszaválthatók, és hogy 50 forint termékdíjat kell fizetni értük, akkor is, ha raktárban még van régi palackokból. A Mol hulladékgazdálkozási cégének vezetője emiatt abban bízik, hogy a gyártók nem várnak az utolsó pillanatig, de így is hónapokba telhet az átállás.

Nagyon lassan és fokozatosan fognak megjelenni ezek a termékek, tömegével inkább április, május az amikor már bőven lesznek ilyen palackok a polcokon

– mondta a Híradónak Szabó Szilvia, a MOHU MOL Zrt. gyártói felelősségi rendszerek vezetője:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Mol szerint zavart okozhatott, hogy a sajtóban az terjedt el, hogy próbaüzemben működnek a gépek. „A mostani időszakot nem próbaüzemnek nevezném, hanem beüzemelési időszaknak. Folyamatosan kerülnek ki a gépek, ezeknél végig kell menni azokon a lépéseken, hogy kapcsolódjanak a központi rendszerbe, és ott van a gép, de még használni nem lehet, úgyhogy hívjuk ezt inkább beüzemelési időszaknak” – mondta Szabó Szilvia.

Címkék:
vásárlás, bolt, mol, csomagolás, környezetvédelem, visszaváltás, újrahasznosítás, pet-palack, pet, üvegvisszaváltás, üvegvisszaváltó, MOHU Mol,