Súlyos előrejelzés jött a magyar boltokból: jövőre is brutálisan drágák lesznek az élelmiszerek?

Agrárszektor.hu2023. november 9. 09:55

Bár az élelmiszerárak már egy ideje csökkenő tendenciát mutatnak Magyarországon, az általános árszintek továbbra is magasak. Erre a jelenségre a lakosság azzal reagál, hogy csökkenti a vásárlásait, megváltoztatja a fogyasztói szokásait. De vajon mi várható a következő időszakban?

Már jó ideje magasak az élelmiszerárak Magyarországon. És bár az áremelkedés ütemében már jelentős csökkenés történt az elmúlt hónapokban, a statisztikák döntő többsége azt mutatja, hogy a magas árak hatására jelentős átalakulás figyelhető meg a magyarok élelmiszervásárlási és fogyasztási szokásaiban: az emberek csökkentették a fogyasztásukat a magasabb kategóriájú élelmiszerek tekintetében, illetve sok esetben az olcsóbb, vagy a boltok által kínált saját márkás termékeket választják – számolt be az Agrárszektor, ami arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon milyen árak várhatóak jövőre, lehet-e árcsökkenésre számítani, vagy maradnak a magas árak.

Ugyanis vannak árak Raskó György, agrárközgazdász elmondása szerint, amelyeknél az utóbbi időszakban komoly árvisszaverődés látható. Ilyenek a kenyerek és a péksütemények. A szakember szerint a sütőipar szereplőinek árképzéséről - amely tavaly november-decembertől idén március-áprilisig tartott - bebizonyosodott, hogy nem tartható, mivel nincs rá fogyasztói vásárlási hajlandóság. Vagyis visszaesett a fogyasztás, a pékek pedig kénytelenek voltak alkalmazkodni - mondta ki az agrárközgazdász, hozzátéve, hogy ugyanezt csinálták az áruházláncok is, amelyek saját pékséggel rendelkeznek.

A szakember kiemelte, hogy bár sokat lehet hallani, hogy a búza ára a tavalyi 40 százalékára esett vissza, arról nem szabad megfeledkezni, hogy a kenyér végső fogyasztói árában a búza költséghatás alig több mint 10 százalékot képvisel.

A magasabb búzaár valószínűleg részben közrejátszhatott a liszt és sütőipari termékek fogyasztói árának emelkedésében, de ez inkább csak egy jó alkalom volt a sütőiparnak arra, hogy megpróbáljon árat emelni

- tette hozzá Raskó György.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az agrárközgazdász úgy látja, hogy a mezőgazdasági nyersanyagok oldalról nem várható árnyomás. Tavaszig biztosan azt lehet mondani, hogy ezeknek a termékeknek a világpiaci ára nem fog olyan mértékben újra emelkedni, mint 2022-ben. Az árak további mérséklődése is elképzelhető, de csak kisebb mértékben.

Most nincs egyetlen olyan fontos alapvető élelmiszer sem, aminek a nyersanyag-áremelése arra ösztönözné az élelmiszeripart, hogy emelje a fogyasztói árakat. A tesztelés nem sikerült jól: a tejipar és a sütőipar szándékait nem fogadták jól a fogyasztók, más termékköröknél pedig nem adnak okot az áremelésre a nyersanyagárak

- mondta ki Raskó György.

Címkék:
vásárlás, árak, szakember, fogyasztói árak, élelmiszerárak,