Agyad eldobod! Ilyen árak vannak a svájci Lidlben: ez a termék olcsóbb, mint nálunk

Pénzcentrum2023. október 21. 15:33

Rendszeres téma, hogy a külföldön és Magyarországon is jelenlévő élelmiszerláncok árai mennyiben térnek el egymástól országonként. Most egy új TikTok-videóból az derült ki, hogy a svájci Lidl-ben még annak ellenére is húzósabbak az árak, mint hazánkban, hogy az elmúlt egy évben rekordokat döntött az élelmiszer-infláció.

2022. szeptemberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 15,2%-kal emelkedett a múlt hónapban, ezen belül leginkább a cukoré (61,3%), a csokoládé és kakaóé (26,1%), a büféáruké (26,0%) és az alkoholmentes üdítőitaloké (24,0%) nőtt. Azt gondolhatnánk, az ilyen mértékű drágulás után már bőven beértük Ausztriát, Németországot az árainkkal, Romániát pedig fényévekkel hagytuk magunk mögött. Az összehasonlításokat segíti, hogyha ugyanabba a diszkontláncba sétálunk be az egyes országokban és ott vetjük össze a termékeket. Ezt tette most a Nulláról Svájcban TikTok-csatorna legújabb videójában.

A videóból kiderül, hogy egy 5 decis Coca-Cola a svájci Lidlben 1,45 svájci frank (CHF), ami nagyjából 600 forintnak felel meg. Magyarországon a fél literes kóla ára nem éri el a 400 forintot. Svájcban a 2 liters kiszerelés is 2,45 CHF, ami nagyjából 1000 forint átváltva. Egy fánk 0,89-0,99 svájci frankba kerül, fajtától függően, ami 400 forint nagyjából, míg a hazai üzletben az olcsóbb fánk a videó szerint 199 forint. A Rama margarin akciósan volt a kinti Lidlben 2,39 CHF, vagyis kb. 900 forint, míg itthon 749 egy dobozzal.

A Formil 22 darabos mosóporkapszula ára nagyjából ugyannyiba kerül Svájcban is, mint nálunk. Olyan termék is horogra akadt a videóban, ami Magyarországon drágább, mint Svájban a Lidl boltokban. Ez nem más, mint a 30 db-os Dolce Gusto kávékapszula, ami kint 11,89 CHF, vagyis kb. 4200 forint, míg itthon 4499 forintba kerül. Részletek a videóban:

Ami természetesen minden ilyen témánál előkerül rögtön a kommentek között, hogy Svájcban egészen más az átlagbér, mint Magyarországon, amiből azt az 1000 forintos kólát kifizetné az ember. Valóban: a KSH legfrissebb adatai szerint 2023 júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt Magyarországon havonta. Ez nagyjából 950 svájci frank. A World Salaries szerint Svájcban viszont átlagosan ennek több mint tízszeresét viszik haza a dolgozók. Még a legalacsonyabb fizetések is 2500 frank körül mozognak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Így egy svájci dolgozó, még ha rosszul is keres, legalább ezer darab 2 literes kólát tud venni a Lidlben a fizujából, míg egy magyar nettó átlagfizuból 400 palack se jönne ki.

Címkék:
vásárlás, forint, lidl, svájc, drágulás, infláció, svájci frank, frank, bevásárlás, termék, tiktok,