Újabb alapvető élelmiszer ára szökhet az egekbe: hát már sosem lesz vége?

Portfolio2023. szeptember 30. 16:13

Az eddig is drága csokoládé még drágábbá válhat, ha Nyugat-Afrika új kakaótermése csalódás lesz – írja a Portfolio a Bloombergre hivatkozva.

A kakaó ára az elmúlt évben mintegy 47 százalékkal emelkedett, részben az attól való félelem miatt, hogy a rossz időjárás és a termésbetegségek károsítják a világellátás kétharmadát adó Elefántcsontpart és Ghána termelését. Az El Nino időjárási jelenség tovább ronthat a helyzeten, és az elemzők már a harmadik egymást követő globális hiányra számítanak a most kezdődő új szezonban.

Ez azt jelenti, hogy az infláció a csokipiacon még akkor is fennmaradhat, ha az élelmiszerekre általánosságban nézve enyhül a költségnyomás. Az olyan vezető csokoládégyártók, mint a Hershey és a Lindt & Spruengli, már figyelmeztettek a lehetséges további áremelésekre, és vannak arra utaló jelek, hogy a drágább áruk visszafogják a keresletet Európától Ázsiáig.

A New York-i kakaó határidős jegyzése szeptember közepén 12 éves csúcsot ért el, és egy hajszálnyira megközelítette az 1979-ben látott árat, köszönhetően a túl sok esőnek, és a kártevőknek, amelyek Nyugat-Afrikában sújtották a termést.

A legfontosabb kérdés most az, hogy a most kezdődő nagy betakarítás Ghánában és Elefántcsontparton mekkora lesz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Rabobank és a Marex elemzői a nyugat-afrikai termelés csökkenésére számítanak a 2023-24-es szezonban. A Marex előrejelzése szerint a globális hiány 279 000 tonna lesz, ami több, mint az előző két hiány együttvéve.

 

Címkék:
időjárás, áremelés, infláció, csokoládé, előrejelzés, termelés, kakaó, betakarítás,