Tovább dagad a Barilla-botrány: arcpirító áron adják a másutt filléres szószokat Magyarországon

Pénzcentrum2023. augusztus 2. 16:32

Újabb bizonyíték az olcsó nyugati Barillára: a bazsalikomos genovai pesto szósz és a húsos bolognai paradicsomszósz is kétszer annyiba kerül Magyarországon, mint Olaszországban.

Meglepő fényképet tett közzé az Instagramon az Olaszországban nyaraló Kamocsay Ákos borász: a sztoriban megosztott fotón az látható, hogy a Barilla bazsalikomos genovai pesto szósz terméke 2,98 euróba, míg a márka marha- és sertéshúsos bolognai paradicsomszósza 3,69 euróba kerül Olaszországban. A mai, kifejezetten gyenge, 388 forintos árfolyammal számolva a fenti árak 1 156 és 1 432 forintot jelentenek.

Ezzel szemben a szóban forgó termékeket Magyarországon 2 199 illetve 2 599 forintos árakon vásárolhatjuk meg a borász által megosztott Instasztori alapján: a genovai pesto szósz tehát 47,3 százalékkal, a bolognai paradicsomszósz pedig 44,9 százalékkal olcsóbb Olaszországban, mint itthon.

Nem csak a szószok, a tészták is drágábbak itthon

A múlt héten mi is foglalkoztunk azzal a jelenséggel, hogy a Barilla tésztatermékei akár négyszer drágábbak a magyarországi üzletekben, mint kint Olaszországban. Akkor azt írtuk, hogy az ilyen jelentős árkülönbözetet már igen nehéz megindokolni, ám az egyik elfogadható magyarázat az lehet, hogy Magyarországon teljesen máshogy pozícionálják a márkát, mint Nyugat-Európában, ebből pedig az következik, hogy a hazai forgalmazók jelentősen magasabb árat is elkérhetnek a Barilla termékeiért, mint tőlünk nyugatabbra.

Címkék:
vásárlás, magyarország, drágulás, olaszország, tészta, olasz, nyugat, élelmiszerárak, szósz, árdrágulás,