Aranyáron lesz a lángos a Balatonon 2023-ban: mutatjuk, mennyiért kínálhatják az ikonikus strandételt

Pénzcentrum2023. május 31. 12:02

Május-júniusban, ahogy egyre melegszik az idő, egymás után nyitnak ki Magyarország kedvelt üdülő- és kirándulóhelyein, strandjain és a parkokban a szezonális ennivalókat áruló büfék, éttermek. Várhatóan nőhet idén egy gombóc fagyi ára, ugyanakkor emellett egyéb kihagyhatatlan kedvenc nyári ételeink is drágulhatnak - írja az Oeconomus. A teljesség igénye nélkül: a lángos, a hamburger, a hot dog, a sült hekk, a sültkrumpli. Az alapanyagok drágulása, az energiaszámlák emelkedése és a munkaerőhiány mind megnehezítik a vállalkozások működését. 

A KSH adatai alapján már a tavalyi strandszezonban 30-35% között emelkedtek a tradicionális strandokon fogyasztott büféételek fogyasztói árai 2021-hez képest (2022. júliusi árak 2021 júliusához viszonyítva): hasábburgonya (+32%), hamburger (+35%), pontyszelet (+33%).

Idén nyáron is folytatódhat az áremelkedés a strandi büfékben, elsősorban az alapanyag- és az energiaköltségek növekedése, valamint a munkaerőhiány következtében. A KSH legutolsó, 2023. április adatai szerint egy év alatt a gyorsfagyasztott hasábburgonya 80%-kal, a hamburger 45%-kal, a pontyszelet 46%-kal drágult:

Loading...
Címkék:
vásárlás, Balaton, strand, ksh, drágulás, infláció, ár, étel, lángos, hamburger, strandbüfé,