Igazi csodareceptek a Vajdaságból: így készül az eredeti csevapcsicsa

Pénzcentrum2023. május 19. 08:14

A magyar határtól délre, Szerbia északi részén található a Vajdaság (Vojvodina) nevű, jelentős magyar lakossággal büszkélkedő tartomány, ahol a magyarok és szerbek mellett még körülbelül 25 más etnikai csoport is képviselteti magát. Mit érdemes tudnunk erről az egyedülálló vidékről, kik élnek itt és milyen helyi hagyományok határozzák meg a vidéki életet? - ennek járt utána a HelloVidék, akik még ínycsiklandozó recepteket is gyűjtöttek.

A HelloVidék cikke a Vajdaság történetét zárja dióhéjba: mit érdemes tudni erről a viharos múltú tartományról, hol él a legtöbb magyar a Vajdaságban, milyen szokások szerint szervezik az életüket, miben hasonlít a helyi kultúra a magyarokéhoz, szerbekéhez? Hogyan keverednek a magyar és a balkáni vonások a hétköznapokban, illetve a tányéron, milyen izgalmas, érdekes, vagy éppen furcsa ételeket kínálnak vendégeiknek?

A cikk egyik fő megállapítása, a Vajdaság különleges fúziós konyha. Ezért a délvidéki magyar családok asztalain keverednek a hagyományos magyar konyha és a balkáni gasztronómia vonásai, mindemellett a mediterráneumra jellemző alapanyagok használata is gyakoribb. A magyarok ízlése alapvetően nem különbözik az itthon megszokottól: a Vajdaságban a magyarok ugyanúgy kedvelik a disznótoros sülteket, a hurka- és kolbászféléket és a különböző káposztás ételeket (például a töltött káposztát), mint itthon. De akkor jöjjön egy recept!

Ha ez, és más finomságok elkészítési módja is érdekel, akkor olvasd el a teljes cikket a HelloVidék oldalán!

Címkék:
vásárlás, gasztronómia, gasztro, vajdasági magyarok, gasztronómiai, gasztroturizmus,