Elmarad a sokkoló sonkadrágulás 2023-ban: így is akár 40%-kal többet fizethetnek a magyar vásárlók

Pénzcentrum/InfoRádió2023. április 6. 08:45

Az elmúlt években jellemzően a januári és a februári – vagyis a legkisebb forgalmú hónapokat követően – a húsvétot megelőző időszakban megugrott a boltok forgalma mondta az InfoRádióban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Ilyenkor jellemzően többet vásároltak, többet költekeztek az emberek, azonban a szakértő szerint 2023-ban a drágulás miatt más a helyzet. Az infláció jelentős erőforrásokat köt le a családok és a vállalkozások kasszájában, hiszen a vállalkozások körében a költségemelkedés tolja felfelé az árakat.

"Azzal számolunk, hogy akár az árstopos termékekből, akár a megszaporodott akciós termékekből mennyiségben növekedni fog a forgalom. A többi áruterületen visszaesés lehetséges a korábbi évekhez képest. Ezt láttuk tavaly a második félévben és ezt láttuk az év elején is. Ez a kedvezőtlen árkörnyezet miatt van így" – fejtette ki az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A tavalyi árakhoz képest átlagosan 40 százalékkal kerülnek többe a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó élelmiszerek - mondta el Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöke, aki szerint ez annak köszönhető, hogy a kereskedők próbáltak kedvezőbb árképzést alkalmazni annak érdekében, hogy ne érvényesítsék teljes egészében a beszállítói áremelkedéseket. Hozzátette: az élősertés kilónkénti felvásárlási ára duplájára emelkedett tavalyhoz képest, ezért a kereskedőknek is alacsonyabb árrésű árakat kellett kialakítaniuk, hogy ne dráguljon sokkszerűen a sonka.

Címkék:
vásárlás, bolt, húsvét, sonka, magyarország, drágulás, kiskereskedelem, infláció, tojás, kereskedelem, oksz, ünnep, bevásárlás, magyar, üzlet, szövetség, vásárlók,