Rovarok lephetik el az ételeinket: tényleg a tudtunk nélkül tömhetnek meg minket velük?

Pénzcentrum2023. február 2. 09:45

A napokban szárnyra kapott a hír, hogy bármiféle jelölés nélkül tehetnek majd rovarokat az élelmiszerekbe az előállítók. A hír persze ebben a formában egyáltalán nem igaz, így a Nébih most összeszedte, hogy mit is kell tudnunk a rovarfogyasztás aktuális szabályairól.

A rovar alapú élelmiszerek úgynevezett új élelmiszernek minősülnek, azaz nem igazolt, hogy 1997 májusa előtt hagyományosan fogyasztották volna az unió területén. Ezek az élelmiszerek kizárólag szigorú ellenőrzés után, uniós szintű engedélyezést követően hozhatóak forgalomba, amiről az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) gondoskodik.

Jelen pillanatban az EU területén mindössze 6 rovarfajt engedélyeztek: ilyen például a lisztbogár, vagy a keleti vándorsáska. De ezeket se lehet csak úgy árulni: mindegyikre külön, szigorú szabályok vonatkoznak. A házi tücsökből előállított, részben zsírtalanított porból mindössze 2g-ot tartalmazhat a sokmagvas kenyér 100 grammonként.

Ezeket pedig mind kötelező jelölni a csomagoláson, mint összetevőt ugyanis egyes rovarfajták allergiás tüneteket is okozhatnak. Ráadásul attól sem kell tartani, hogy E-számnak álcázva rejtik el a rovarok jelenlétét a gyártók, ugyanis ilyen száma csak az élelmiszer-adalékanyagoknak van. A rovarok pedig nem tartoznak ebbe a körbe, így összetevőként kell feltüntetni.

Címkék:
élelmiszer, magyar, rovar, élelmiszeripar, élelmiszer-botrány, élelmiszerek,