Ennyire jót tenne az ársapkák kivezetése: máris könnyebb lenne százezernyi magyarnak az élet

Pénzcentrum2023. január 26. 18:14

Nem gazdasági megfontolások húzódnak az ársapkák mögött, de ha kivezetnénk, több termék is olcsóbb lenne párhuzamosan - ezt mondta Raskó György agrárközgazdász egy ma reggeli műsorban.

Több száz, de akár ezer forinttal is csökkenhetne egy kiló sajtá ra, ha azonnal kivezetnék a tejre bevezetett árstopot - ezt a kijelentést tette az RTL Reggeliben Raskó György agrárközgazdász. A szakember rámutatott, hogy mivel jelentős importőrnek számítunk, a behozott élelmiszer sokkal drágább lett, ezért kiugró hazánkban az élelmiszerár-emelkedés.

Konkrét példával is szemléltette, mire gondol: azt mondta, ha például eltörölnék a tejre bevezetett hatósági árat, akkor a trappista sajt ára akár ezer forinttal is lejjebb menne már három hét múlva.

Mivel a 2,8%-os tej ársapkát kapott, az emberek a másfeles tejről átszoktak erre, így a jóval magasabb zsírtartalmú tej elszívta a vaj, a tejföl, a sajtok elől a zsírt, ezt külföldről kellett beszerezni, ami megemelte a termelési költségeket. Ha a 2,8%-os tej ársapkája megszűnik, a trappista ára ezer forinttal csökkenne kilónként

- mondta Raskó György.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hol a legolcsóbb bevásárolni Magyarországon?

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös kutatást indít. A kutatás keretei között végső fogyasztókat kérdezünk meg, véleményük szerint mely élelmiszerlánc üzleteiben tudnak a legolcsóbban és mely lánc üzleteiben tudnak a legdrágábban bevásárolni. A kérdőív mindenki számára nyitott, bárki kitöltheti azt. Az űrlap kitöltése csupán néhány percet vesz igénybe, mindössze egy lényegi kérdést tartalmaz a demográfiai jellegű kérdések mellett. Kérjük, töltsd ki a kérdéssorunkat!

 

Címkék:
tejtermék, tej, kutatás, tejipar, tejtermékek, tejtermelés, tejár, trappista, hatósági ár, árstop, élelmiszer-árstop, ársapka,