Zuhan a liszt ára: áprilisban megállhat az élelmiszerdrágulás Magyarországon

Pénzcentrum2023. január 23. 19:16

Öt százalékkal csökkentik a liszt árát februártól a malmok – nyilatkozta a Gabonaszövetség tagozati elnöke az RTL Híradónknak. Zuhan a búza ára, mert megindult a gabonaszállítás Ukrajnából. A magyar termelők egy része fizetésképtelenné válhat, a fogyasztók viszont fellélegezhetek az olcsó ukrán gabona hatására - hangzott el a műsorban. 

Raskó György agrárközgazdász szerint áprilisban megállhat az élelmiszerdrágulás, illetve azt mondja, várhatóan csökkenhet a tejtermékek ára.

A következő hetek fordulatot hozhatnak a lisztárakban és a pékipari termékek drágulásában: Lakatos Zoltán a Gabonaszövetség tagozati elnöke szerint nő a bérköltség és drágul a csomagolás, mégis csökkenteniük kell a liszt árát. A búza árának zuhanása miatt ugyanis ezt követelik a pékek.

5 százalék körül lehet a csökkenés, ami úgy gondolom, februárban elindul. De ahogy a búza ára megy lefelé, és sajnos úgy néz ki, hogy továbbra is csökkenni fog a búza ára, ezt követi általában a liszt árának csökkenése is

– hangzott el a Híradóban a szakértőtől. Hetek óta esik a búza ára, mióta megindult a gabonaszállítás a háború sújtotta Ukrajnából, így a magyar termés tonnánkénti árát eddig harmadával nyomta le az olcsó ukrán gabona. "Ez 90-95 ezer forint. Ennyiért búzát Magyarországon nem lehet termelni. Kukoricából lényegében semmi kereslet nincs” – panaszolta Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vásárlók viszont jól járhatnak az olcsóbb gabonával, Raskó György agárközgazdász szerint a vártnál korábban meg is állhat Magyarországon az élelmiszerek drágulása. „Április-május táján egyértelmű, hogy megáll. Amennyiben az ársapkát a kormány kivezeti, akkor lehet még egy egyszeri megugrás az ársapkás termékekre vonatkozóan” – mondta Raskó György, aki szerint a tejtermékek olcsóbbak is lehetnek néhány százalékkal, mert már ötödével kevesebb fogy belőlük a drágulás miatt.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, árak, drágulás, kenyér, infláció, liszt, áremelkedés, búza, élelmiszerdrágulás,