Karácsonykor élelmiszerhiányra kell készülnünk? Erre nem volt elég az idei termés

Pénzcentrum/InfoRádió2022. november 11. 09:44

A kormány szerdán árstopot vezetett be majdnem minden burgonyafajtára, azonban könnyen lehet, hogy nem lesz sokáig olcsó krumpli a boltokban: a gyenge termés miatt már idén karáncsonyra elfogyhat a hazai burgonya a boltokból – írja az Infostart.

Az idei aszály miatt annyira kevés burgonya termett itthon, hogy az pér hónapon belül elfogyhat a boltokból Kulich éve, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferense szerint. Az alapvető probléma az, hogy idén nagyjából 11 százalékkal kevesebb burgonya termett Magyarországon, mint egy évvel korábban – tette hozzá. A kistermelőket annyira nem fogja érinteni a hatósági ár, úk ugyanis már eladhatták az idei termés nagy részét, a nagytermelőknek viszont továbbra is fizetniük kell a burgonya tárolási költségeit. Kérdés, hogy a hatósági ár miatt mennyien fognak jövőre krumplit vetni, és lesz-e elég belőle jövőre.

Kulich Éva az RTL Híradónak arról is beszélt, hogy ha a vásárlók csak annyit burgonyát vesznek, mint eddig, akkor december végéig elfogyhat a maygar krumpli a boltokból. Ha pedig az árstop miatt megnő a kereslet, akkor akár hiány is kialakulhat az alapvető élelmiszerből.

 

Címkék:
élelmiszer, drágulás, burgonya, krumpli, infláció, hiány, árdrágulás, árstop, élelmiszerhiány, ársapka,