Rengeteg magyar nézhet nagyot a boltok kasszáinál: ezek az élelmiszerek már kétszer annyiba kerülnek

Biró Attila2022. november 9. 13:08

A 90-es évek eleje óta nem látott magasságokban szárnyal az infláció Magyarországon, idén októberben az árak átlagos emelkedése már 21,1 százalékos volt tavaly októberhez képest. Viszont a vezetékes gáz köbmétere 136, a félbarna kenyér kilója 102, míg a 80 százalékos vaj ára 99 százalékkal emelkedett. És ez még csak a jéghegy csúcsa, a 9 legjobban dráguló élelmiszer esetében egyáltalán nem túlzás már azt mondani: kétszer annyiba kerülnek, mint tavaly ilyenkor, az átlagos drágulás mértéke tehát már rengeteg alapélelmiszer esetében 80-100 százalékos

Újabb évtizedes rekordszintre ért a magyar infláció októberben. A KSH legfrissebb adatai szerint a fogyasztói árak átlagosan 21,1 százalékkal voltak nagyobbak idén októberben, mint tavaly. Ezen belül ráadásul az élelmiszerinfláció mértéke nem kevesebb mint 40 százalékos volt. Ezek az adatok bár sokkolóak, koránt sem a teljes valóságot mutatják, inkább csak a jéghegy csúcsát.

A Pénzcentrumon most annak jártunk utána, hogy a statisztikai hivatal majd 180 terméket és szolgáltatást tartalmazó listájáról melyek voltak az igazán csúcsdrágulók a vizsgált időszakban. A top 10-be épphogy csak be lehet még kerülni 90 százalék alatti drágulással, viszont a legjobban dráguló termékek simán 100 százalék felé kúsztak.

Elképesztő a drágulás

2022 októberére oda jutottunk, hogy a legjobban dráguló termék, ami egyébként a vezetékes gáz köbméterének átlagára, 135,6 százalékkal emelkedett egy év alatt, de már az élelmiszereknél is van 100 százalék átlagos emelkedésen keresztülmenő termék, ami nem más, mint a félbarna kenyér, aminek az átlagára 101,9 százalékkal emelkedett 2021 és 2022 októbere között.

Loading...

A drágulási lista dobogójának harmadik fokára a legalább 80 százalék zsírtartalmú vaj állhatott fel, ennek az átlagára 98,9 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. Nem sokkal maradt le a dobogóról a trappista sajt és a fehér kenyér sem, előbbi átlagára 98,5, utóbbié 98,8 százalékkal emelkedett. De szintén 90 százalék feletti áremelkedést produkált a 20 százalékos tejföl, a tojás és a zsemle is. Majdnem elérte a 90-es határt a rétesliszt és a brikett is, és mivel ezek holtversenyben végeztek a 9. helyen, ezért a 10. helyre a sertészsír is befutott a maga átlagos 85,7 százalékos drágulásával.

Hogy a topdrágulás még jobban érhető legyen, főleg az élelmiszerek tekintetében, amik jószerivel teljesen alap ételeknek mondhatók semmiféle flanc nélkül a top 10-ben, megnéztük, hogyha egy egységnyit vásárolnánk mind a 9 szóban forgó élelmiszerből átlagáron, akkor ezért mennyit fizettünk volna 2021 októberében és mennyit most.

Számításaink szerint, 1 kiló félbarna kenyér, egy 100 grammos, 80 százalékos vaj, 1 kg trappista sajt, 1 kg fehér kenyér, egy 140-175 grammos, 20 százalékos tejföl, 10 darab tojás, 1 darab zsemle, 1 kg rétesliszt és 400-500 gramm sertészsír

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Persze ezek az áremelkedések még mindig csak a felszín kapargatásának számítanak, mindezeken felül találtunk még további 6 terméket, aminek az átlagos drágulása 70 százalék fölött volt, további ötöt, aminek 60 százalék fölött, és további 32 (!) terméket, amik 40-60 százalék között drágultak.

Egy hónap alatt is leeshet az állad

Az éves drágulás mellett a havi áremelkedés mértéke is jelentős, a KSH számításai szerint szeptember és október között átlagosan 2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon. Ehhez képest azért a havi csúcsdrágulók brutálisan kilőttek. 100 kg brikett átlagára például nem kevesebb, mint 63,9 százalékkal emelkedett, ami majdnem 32-szerese (!) az átlagos havi drágulás mértékének. De a paradicsom kilójának az ára is 45,1 százalékkal lőtt ki, ami majd 23-szorosa az országos, átlagos dráguláshoz képest.

Loading...

De ahogy a grafikonon látjuk, 10 darab tojás egyetlen hónap alatt is tudott 24,3 százalékot drágulni átlagosan, de 10 százalék felett drágult szeptemberről októberre az olajtöltésű villamos radiátor, a zöldpaprika, a női szandál, az egységes fűrészelt tűzifa (100kg), a banán és a 80 százalékos zsírtartalmú vaj is. A KSH majd 180 terméket tartalmazó listáján összesen egyébként 94 terméknek az átlagos árnövekedése haladta meg az országos átlagos 2 százalékot, és mindössze 78 termék volt alatta.

 

Címkék:
drágulás, kenyér, infláció, tojás, vaj, inflációs adat, árdrágulás, infláció mértéke,