Nem segít, csak még feljebb tolja a többi termék árát a most bejelentett árstop

Pénzcentrum2022. október 28. 19:31

Orbán Viktor beszélt a péntek reggeli rádióinterjúban nem közölte, mik kerülhetnek be az árstopos körbe a közeljövőben. A hivatalos adatok szerint a kenyér és a sajt drágult leginkább az elmúlt egy évben. 

A miniszterelnök az állami rádióban ma az árstopos kör bővítését ígérte: „Lesznek újabb termékek, amelynek az árát központilag, annak a maximumát meg akarjuk határozni” – közölte.

Tavaly óta a kenyér és a sajt ára nőtt leginkább, csaknem a duplájára. A vaj 87, a száraztészta majdnem 68, a tojás pedig több mint 56 százalékkal drágult egy év alatt a KSH adatai szerint. De ezeken kívül is minden drágább lett. Az RTL Híradónak nyilatkozó vásárlók ezért több élelmiszer árát is csökkentenék.

A kiskereskedők körében azonban kevésbé népszerű az árstop., arról panaszkodnak, hogy a vevőik még mindig nagyjából azt hiszik, hogy a kormány ötletét a kormány fizeti. 

A GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója szerint az árstop bevezetésével az eddigi tapasztalatok szerint nem lassult, hanem inkább felpörgött az élelmiszer-infláció. De Molnár László az ársapkát nem csak ezért nem tartja jó megoldásnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ársapkás termékek esetében két dolog történik: egyrészt vagy hiány keletkezik, tehát hirtelen elfogynak a termékek, vagy rosszabb minőségű terméket lehet kapni ugyanazon az áron

– magyarázza. A GKI vezérigazgatója azt mondja, a kereskedők a veszteségeket kénytelenek szétteríteni, vagyis az árstopos termékeken keletkező mínuszt a többi termék drágításával egyenlítik ki.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, drágulás, infláció, árdrágulás, árstop, benzinárstop, élelmiszer-árstop, ársapka,