Élelmiszerárstop, Te drága! Ezért kerül ma több mint 100 forintba egyetlen tojás a hazai boltokban

Pénzcentrum2022. október 18. 17:33

Már száz forint feletti tojásárral is találkozhatunk a magyarországi boltok polcain. Közben egy Svájcban élő magyar egy ottani boltban olcsóbban talált, mint a magyarországi polcokon találkozhatunk ezzel az alapvető élelmiszerrel. Megkérdeztük a szakértőket, mikor normalizálódhat itthon a tojás ára - nem tudtak megnyugtató válasszal szolgálni.

Mint tegnap lapunk is beszámolt róla, egy magyar TikTokker már Svájcban, ebben a rendkívül drága országban is olcsóbb tojást talált, mint amennyibe itt Magyarországon kerül. 30 darab tojás 5 frankba kerül, azaz mostani árfolyamon számolva 2145 forint, tehát darabja 71 forint. Itthon a Lidlben október 7-én 97 forint volt darabja,  30 vásárlása esetén, de azóta 120-130 forintos darabárral is találkozhattunk már.

Azt mi magunk is tapasztalhatjuk, hogy a tojás ára az egekben van: a KSH adatai szerint szeptemberben már 723 forintba került 10 darab tojás, vagyis egy darab ára 70 forint felett jár. Ez azonban, hangsúlyozzuk, csak az átlag: 10 darabos, ketreces, M-es tojás darabja a kiskereskedelemi üzletláncokban 92 forintba került, így egy hét alatt 14,5 százalékot drágult, míg tavaly október elejéhez képest duplázódott az ára az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének október 3-9-i adatai szerint.

Az L-es méret már 106 forint, ami egy hét alatt 9,3, egy év alatt 108,5 százalékos áremelkedést jelent.

Megkérdeztük a szakértőket, hogy sokáig kell-e még nyögnünk a brutális árakat: nem kaptunk megnyugtató válaszokat.

Megjósolhatatlan, mikor lesz árcsökkenés

Molnár Györgyi, a Baromfi Terméktanács mezőgazdasági titkára a Pénzcentrumnak azt mondta: lehetetlen megjósolni, meddig kerül még ennyibe átlagosan a tojás, de az okait hosszan sorolta a brutális áremelkedésnek.

Nem lehet egyelőre megmondani, milyenek lesznek az energiaárak, és azt sem, hogy milyen lesz a takarmány. Idén aszály volt, ami nem tett jót a takarmány összetevőinek az árváltozásában, a kukorica és a szója is drágább lett, ezek pedig elengedhetetlenek hozz. A takarmányhoz ráadásul néhány dolgot be kell hozni külföldről, ezt pedig euróban kell kifizetni – azt pedig, hogy mi történt idén az euró árfolyamával a forinthoz viszonyítva, nos, mindannyian tudjuk

- reagált kérdésünkre a Baromfi Terméktanács titkára. Hozzátette ugyanakkor, hogy mehetnek lejjebb az árak, csakhogy ehhez minden, jelenleg ismert negatív tényezőnek el kellene tűnnie.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Árrés a boltok polcain

A globális gazdasági hatások tényleg nem tesznek jót az elszabaduló energiaárak, valamint a forint folyamatosnak mondható gyengülése miatt, de ez csak a probléma egyik gyökere – ezt Pákozd Gergelytől, a Tojásszövetség alelnökétől tudtuk meg. Pákozd elmondta, hogy a boltok brutális árréssel dolgoznak, előfordulhat, hogy a termelői árra olyan árrést tesznek, ami bőségesen megmagyarázza, miért találhatunk magyar boltok polcain 100 forintnál drágább tojást darabonként. Természetesen a külföldi boltokban is létezik árrés, csakhogy messze nem ennyire magas, és ez okozhatja, hogy külföldi országokban találhatunk a magyarnál alacsonyabb darabonkénti árat.

Fontos kiemelni a kereskedelmi láncok esetében, hogy ugye itt van a hatósági ár, ami arra sarkallta őket, hogy a profitot más termékeken realizálják. Azonkívül érdemes azt is megjegyezni, hogy a külföldi boltokban nem tesznek rá akkora profitot a termelői árhoz képest, mint hazánkban, és ez is okozhatja a különbségeket – van itthon árcsökkenési potenciál a tojás esetében is, de hogy mikor láthatjuk ennek csökkenését, egyelőre homályos. Az biztos, hogy ha csökkennek az energiaárak, és mondjuk az euró árfolyama is a forinthoz képest, akkor egy idő után biztosan árcsökkenésnek kell következnie

- mondta erről Pákozd Gergely.

Egyelőre tehát a szakértők sem tudnak pontos dátumot mondani arra, mikor lesz végre újra olcsóbb a tojás – ha nem is a régi, megszokott szintre visszatérve, de a mostani áraknál biztosan alacsonyabban.

Címkék:
vásárlás, drágulás, baromfi, infláció, tojás, bevásárlás, boltok, tojásár, tojásfogyasztás, tojásszövetség, tojáspiac, tojástermelés, árdrágulás, baromfi terméktanács,