Brutális, mennyibe kerül itthon bevásárolni: az árstop csak ront a helyzeten?

G72022. szeptember 27. 08:33

Itthon tavaly október óta vásárolhatunk hét élelmiszert hatósági áron, azonban az infláció nagykereskedelmi szinten ezeknél a termékeknél is érvényesül, így a boltoknak veszítenek rajtuk. Egy összehasonlításból most kiderült az is, itthon éri meg jobban az árstopos temrékekből vásárolni, vagy Szlovákiában –írja a G7.

Ugyan itthon az árstopok miatt tavaly október óta nem drágult a a liszt, a cukor, a napraforgó étolaj, a 2,8 százalékos UHT tej, a csirkemell, a csirkefarhát és a sertéscomb bolti ára, azonban a nagykereskedelemben ezek a termékek is többe kerülnek, az emiatti veszteséget pedig sokszor más áruk áremelésével kompenzálják a boltok. Másrészt ha az árstopos termékek elfogynak, kénytelenek vagyunk a drágább tejet vagy más, nem hatósági áras terméket megvásárolni.

A magyar és a szlovák Lidl árainak összehasonlításából az derült ki, hogy ugyan az árstopos élelmiszerek valóban nálunk olcsóbbak, azonban ha ezek éppen kifogytak, akkor a hasonló termékeknél viszont már fordul a kocka, ugyanis Szlovákiában általában ezek olcsóbbak. Például a nádcukor és a porcukor, amivel a kristálycukrot válthatjuk ki, jóval többe kerülnek itthon, mint a szlovákoknál. Ez alapján csak az árstopos termékek vásárlásával spórolunk itthon, ha pedig ezek nem elérhetőek, akkor többe kerül a bevásárlás, mint a szomszédos országban.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, hús, tej, drágulás, infláció, szlovákia, magyar, termék, csirke, termékek, árdrágulás, árstop, ársapka,