Mi folyik a boltokban? Élelmiszerre kevesebbet, gyógyszerre jóval többet költenek a magyarok

Pénzcentrum2022. augusztus 3. 14:44

A kiskereskedelem legfrissebb, júniusi adatai közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Enyhe visszaesés tapasztalható az élelmiszerboltok, diszkontok forgalmában. Elemzők szerint a következő hónapokban az egyre magasabb bázis, a növekvő infláció, egyes háztartások esetén a meredeken megugró rezsiköltségek, az előbbiek miatt az év utolsó hónapjaiban várhatóan csökkenő reálbérek, az emelkedő kamatok, valamint egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom lassulása. Vagyis kevesebb pénz jut majd vásárlásra.

2022. júniusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,1, naptárhatástól megtisztítva 4,5%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. Júniusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 0,3%-kal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 23,6%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2022. január–júniusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 10,3%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

2022. júniusban, az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 4,5%-kal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 0,3%-kal mérséklődött. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,1%-kal csökkent, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,5%-kal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 2,5%-kal nagyobb volt. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 13,2, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,6, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 4,3, valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 4,0%-kal növekedett. Csökkent a forgalom volumene az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3,1, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 4,3%-kal.

Suppan Gergely a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint a következő hónapokban az egyre magasabb bázis, a növekvő infláció, egyes háztartások esetén a meredeken megugró rezsiköltségek, az előbbiek miatt az év utolsó hónapjaiban várhatóan csökkenő reálbérek, az emelkedő kamatok, valamint egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom lassulása. Ezt némileg ellensúlyozhatja külföldi vásárlókra építő üzletek kilábalásának folytatódása, mivel a külföldi vendégek száma is fokozatosan élénkül, amit a nagyrendezvények ismételt megtartása is támogat - véli az elemző.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mivel a járvány előtt a hazai kiskereskedelmi forgalom közel 7%-át a külföldi vásárlók és a bevásárló turizmus adták, a külföldiek visszatérése további lendületet adhat, azonban feltehetően fokozatosan valósulhat meg, mivel a távol-keleti országokból még nem várható a turizmus megjelenése, az orosz vendégek pedig tartósabban hiányozhatnak. A határmenti forgalmat fellendítette a gyenge forint, az üzemanyagárak és egyes élelmiszerek árainak hazai befagyasztása - írták.

A vásárlásokat ugyanakkor hátráltatja az egyes cikkeket érintő alkatrészhiány, különösen a gépjármű értékesítések, és egyes műszaki, számítástechnikai cikkek esetében. Az első hét hónapban 11,9%-kal csökkent az új autó regisztrációk száma, noha a szalonok beszámolói szerint érdemben nőttek a rendelések - az elemző szerint.

Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője szerint nyártól a fiskális konszolidáció (extraprofit adók áthárítása, a hatósági üzemanyag- és rezsiárak részleges kivezetése, a jövedéki adóemelés és lényeges adóügyi változások), az év eleji transzferek kifutása és minden bizonnyal az elmúlt majdnem 25 év legmagasabb inflációja masszívan csökkenti a háztartások rendelkezésre álló jövedelmét. Ennek eredményeként pár hónapon belül már negatív éves értékekre számíthatunk.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, ksh, kiskereskedelem, infláció, kereskedelem, forgalom, visszaesés, kiskereskedelmi forgalom,