Itt van végre a dinnyeszezon: külföldön is népszerű a magyar nyári kedvenc

Pénzcentrum2022. július 8. 17:02

Elindult a dinnyeszezon, a héten már magyar gyümölcsöt árulnak a legnagyobb hazai kereskedelmi láncok. A hazai dinnye édes ízét a régió más vásárlói is élvezhetik, ugyanis a tervezett belföldi 5 ezer tonnányi értékesítés mellett ugyanennyi magyar görögdinnyét exportálunk Szlovákiába és Csehországba.

A szezonban összesen mintegy 5 ezer tonna görögdinnye kerül a zöldség-gyümölcs osztályok polcaira. Az áruházlánc kizárólag hazai termelőktől szerzi be a hagyományos magos és magszegény fajtákat, mely utóbbiak a következő hetekben érkeznek az üzletekbe. A vásárlók továbbá sárga húsú és bébi görögdinnyék, valamint sárgadinnyék közül is válogathatnak – írja a Tesco közleményében.

„Számos magyarországi termelővel és szállítóval működünk együtt, és segítjük őket, hogy fejleszthessék vállalkozásukat, termékeiket. Sok esetben pedig a vásárlók igényeihez igazodva a szállítókkal közösen keressük a kínálat bővítésének lehetőségeit is. Az áruhát Békés megyei beszállítópartnere széles görögdinnye-választékot fejlesztett ki, amelyen belül a magszegény termékek egyre keresettebbek, mivel kevesebb magot tartalmaznak, míg húsuk keményebb állagú és édesebb” – mondta Kámán Tamás, a Tesco Magyarország beszerzési igazgatója.

Miközben  továbbra is a hagyományos magos görögdinnyék a legnépszerűbbek, a fekete és mini magszegény termények aránya évről évre növekszik. A közép-európai áruházakk vásárlói is fogyaszthatják majd a magyar termelők munkájának gyümölcsét. Az előző évekhez hasonlóan ugyanis várhatóan 5 ezer tonna magyar dinnye érkezik az áruházlánc cseh és szlovák üzleteibe a hagyományos magos és magszegény, valamint a mini fajtákból.

Címkék:
vásárlás, Tesco, gyümölcs, görögdinnye, magyar, áruházlánc, dinnyeszezon, hazai, vásárlók,