Érkezhet a magyar tejkrízis: újabb törvénymódosításra kerülhet sor?

Pénzcentrum2022. április 26. 08:15

Hazánkban egyre komolyabb problémát jelent az infláció, azaz az elszálló árak. Az elmúlt évekre jellemző költségnövekedés nagyon megnehezíti az ágazatban dolgozók helyzetét, viszont nemhogy javulna a folyamat, hanem inkább további romlást jelez előre. Megfigyelhető, hogy az alaptermékek közül a tejtermékek árai drasztikusan emelkedtek az elmúlt hónapokban.

A kormány hatósági árstopot vezetett be a 2,8%-os tejre vonatkozóan, azonban úgy tűnik ez sem lesz elegendő megoldás. Hosszabb távon törvénymódosításokra van szükség a súlyosbodás megakadályozására, másképp a tejtermelők nem jutnak elég jövedelemhez, amelyből fenntartsák a gazdaságot és a tej előállításához szükséges fejlesztéseket sem tudják finanszírozni. A tejtermelők helyzetéről, kilátásairól és lehetséges megoldásokról Harcz Zoltánt a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatóját kereste fel a Hello Vidék.

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a tejtermelők számára mind az erősödő infláció, mind az input költségek - különösen a takarmányozás - drasztikus növekedése igen súlyos kihívást jelent. De nem csak a termelőknek, a feldolgozóiparnak is példa nélküli költségnövekedéssel kellett az elmúlt évben és kell ma is szembenéznie működése fenntartása érdekében. Drasztikusan emelkedtek a gáz, a villamos energia, a logisztika és a disztribúciós költségek, és soha nem látott magasságokba tört a csomagoló anyag az egyéb input anyagok ára.

Mint ahogy azt az ügyvezető igazgató elmondta, a költségnövekedésből egyértelműen következik az áremelés, főleg akkor, ha a hatékonyság már nem növelhető tovább egy telepen vagy üzemen belül. Amikor egy gazdálkodó nem tud tovább takarékoskodni, akkor a költségnövekedést részben vagy egészben átterheli a tejfeldolgozóra, aki - miután szintén hasonló gondokkal küzd - kénytelen a fogyasztókra terhelni saját költségnövekedését. Harcz Zoltán a Hello Vidéknek arról is beszélt, hogy hogyan hatott a tejtermelőkre a járvány kirobbanása, vagy hogy milyen támogatást kaptak a termelők, és legfőképp mi lehet a megoldás a kialakult helyzetre.

Címkék:
tejtermék, tej, tejipar, költségek, tejtermelés, tejtermelők, hello vidék,