Rengeteg magyar mondott már nemet a kápéra: ezt használják helyette

Pénzcentrum2022. április 20. 16:00

A legfiatalabb generáció körében a legnépszerűbb a mobilfizetés, de sok múlik azon is, hogy ki milyen telefont használ derült ki a Mastercard legújabb felméréséből. A Mastercard Usage&Attitudes kutatása 2009 óta vizsgálja a hazai bank- és kártyahasználattal kapcsolatos fogyasztói szokásokat. Az eredmények a 18-65 év közötti, bankszámlával rendelkező városi lakosságra reprezentatívak. A kutatást a Free Association Research végzi, akik 2021-ben összesen 1900 interjút készítettek az adatfelvétel során.

A Mastercard kutatásában résztvevők közel 60 százaléka nyilatkozta azt, hogy az első dolog, ami eszébe jut a mobilfizetéssel kapcsolatban az a modern, innovatív és a trendi szó. De emellett sokan emelték ki a gyorsaságot (39%), a költések nyomon követhetőségét (35%) és a kényelmet (34%).

Talán nem meglepő, de az innovatív fizetési mód a fiatalok körében a legnépszerűbb, közel minden ötödik (18%) megkérdezett ma már így fizet. De a kutatást végző Free Association Research más érdekességre is rámutatott: az iOS felhasználók sokkal inkább használják a mobiljukat fizetésre, mint a más rendszeren futó telefonok birtokosai, 26 százalékuk rendszeresen így fizet, de többségük (51%) már legalább egyszer kipróbálta ezt a megoldást.

Az MNB adatai alapján is megállíthatatlannak tűnik a mobilfizetések terjedése. Egy év alatt mind a tranzakciók számában, mind ezek értékében 240 százalék körüli a növekedés (a tranzakciók száma 243, az értékük 236 százalékkal emelkedett 2020 és 2021 utolsó negyedéve között).

A mobilfizetés egy olyan evolúciós lépcső a digitális fizetések terén, amelyhez maximum az érintésmentes fizetések egykori térnyerését lehet hasonlítani. A felhasználóknak sokkal kényelmesebb és gyorsabb megoldást jelent, mint a többi alternatíva, hiszen ma már a mobilunk nélkül sehova sem indulunk el és mindig a kezünk ügyében van

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– mondta Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. Ezt igazolják azok a vásárlók, akik rendszeresen mobiljukkal fizetnek, hiszen a kutatás során 49 százalékuk emelte ki, hogy a mobiljuk mindig kéznél van, 39 százalék szerint egyszerűbb így fizetni, mint a pénztárcájukban keresgélni, de a válaszadók egyharmada úgy érzi, a mobilfizetés egyszerűen gyorsabb, mint a kártyával történő tranzakció.

Címkék:
digitális, mastercard, fizetés, mobilfizetés, fizetések,