Élelmiszer árstop: mennyiségi korlátozást vezet be februártól a Lidl

Nagy Bálint2022. január 29. 14:04

Az élelmiszerárstop hatálya alá tartozó tartós élelmiszerekre vonatkozóan mennyiségi korlátozást vezet be februártól a Lidl Magyarország – szúrta ki a Pénzcentrum.

Mint ismert, a 2022. február 1. és 2022. május 1. közötti időszakban, hat termékre vonatkozóan árstop lesz érvényben Magyarországon.

A rendeletben megnevezett hatósági áras termékek a következők:

  • kristálycukor (fehér cukor),
  • búzafinomliszt BL 55,
  • finomított napraforgó étolaj,
  • házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös,filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

Az említett termék vonatkozásában üzletben vagy bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem során alkalmazandó bruttó kiskereskedelmi ár a kereskedelemről szóló törvény szerinti napi fogyasztási cikkeket értékesítő kereskedő által 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál nem lehet magasabb.

Mennyiségi korlátozást vezet be a Lidl februártól

A rendeletben természetesen szerepel az is, hogy az érintett termékeket kötelező készleten tartani. Mint hivatalosan fogalmaznak, „a kereskedő 2021. október 15. napján forgalmazott termékek forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiség árusítására köteles.

Ez mind szép és jó, ugyanakkor a hatósági áras termékek felhalmozására nem feltétlenül lesz lehetősége a vásárlóknak (se a lakossági fogyasztóknak, se a céges vásárlóknak). Legalábbis a Lidl áruházaiban biztosan nem. Mint azt a Pénzcentrum a Lidl Magyarország legfrissebb akciós újságjában kiszúrta, a Lidl mennyiségi korlátozást vezet be a hatósági áras termékekre vonatkozóan. Eszerint a maximálisan vásárolható mennyiség, vásárlásonként a következő lesz:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • kristálycukor: 10 kg
  • búza-finomliszt: 10 kg
  • UHT tej: 12 liter
  • Napraforgó-étolaj: 10 liter

A mennyiségi korlátozáson túl az is kiderül az akciós kiadványból, hogy a Lidl a hatósági árak alá is képes bemenni az árképzésével. Mint azt ígérik, a "jogszabály által előírt hatósági árhoz képest további kedvezményt biztosítunk", így a kristálycukrot és a lisztet 10-10 forinttal, az UHT tejet 19%-kal, a napraforgó-étolajat pedig 14-15%-kal olcsóbban adják majd, mint azt a jogszabályban rögzített dátumon tették. Lapozz bele a Lidl friss akciós újságjába itt!

Cikkünk megjelenésével egyidőben, a mennyiségi korlátozzással kapcsolatban kértünk állásfoglalást a Lidl Magyarországtól is. Amint reagálnak, frissítjük cikkünket!

Címkék:
lidl, tej, kiskereskedelem, kereskedelem, liszt, kereskedő, cukor, étolaj, élelmiszerárak, élelmiszerár, alapvető élelmiszerek, lidl áruházak, hatósági ár, árstop, ársapka,