Tolonganak ezekért a termékekért a magyar boltokban: sokan még ráfizetéssel is megveszik

Pénzcentrum2021. december 13. 22:04

Az ünnepek során jelentősen megnő a csomagolási, valamint a háztartási hulladék mennyisége. Rengeteg műanyag, és papír kerül a szemétbe ebben az időszakban. Azonban az elmúlt évek fenntarthatósággal kapcsolatos töretlen edukációjának már hazánkban is érezhető a pozitív hatása, ugyanis egyre többen törekednek a környezetbarát csomagolási megoldásokra.

Az ünnepek alatt világszerte kimagaslóan megnő a szemét mennyisége: a többlethulladék nagy részét a megvásárolt ajándékok csomagolásai – többek között a sokszor nem újrahasznosítható díszes csomagolópapírok –, az üdvözlőkártyák és a megmaradt élelmiszer jelentik. A környezetet tovább terheli az is, hogy az elmúlt időben a korlátozásokkal járó „bezártság” miatt sokkal több időt töltöttünk otthon, amelynek következtében megsokszorozódott az otthoni hulladéktermelés is.

Nem mindegy azonban, hogy milyen csomagolások kerülnek a szemétbe, és hogyan kezeljük, azaz szelektáljuk az otthoni hulladékot. A kormányok világszerte erős fenntarthatósági kommunikációba kezdtek, és számos helyen – hazánkban is – betiltották az egyszer használatos műanyagokat. A Rondo Hullámkartongyártó Kft. legfrissebb, 16-59 éves korosztály körében végzett reprezentatív kutatása ezért azt vizsgálta, milyen hatása volt az edukációnak a hazai lakosságra, hogyan változtak ezen a téren a vásárlói szokások és figyelnek-e a fenntarthatóságra az ünnepek alatt.

A magyar lakosság több mint egyharmada a környezetbarát csomagolást használó márkákat részesíti előnyben, sőt, 74 százaléka többet is hajlandó fizetni egy fenntartható borításban lévő termékért. Az is kiderült, hogy a magyarok 88 százaléka tesz fenntarthatósági lépéseket az ünnepek alatt, a közvélemény szerint pedig a papír és a hullámkarton a legkörnyezetkímélőbb csomagolóanyag.

Egyre fontosabb a fenntarthatóság

A felmérésből kiderült, hogy a hazai lakosság több mint egyharmada részesíti előnyben azokat a termékeket, amelyeknek környezetbarát a csomagolása – 29 százalék nagyrészt ezt tartja szem előtt, 8 százalék számára pedig ez a legfontosabb szempont –, 57 százalék gondol rá, de inkább nem ez alapján dönt, és csupán 7 százalék hagyja teljesen figyelmen kívül ezt a tényezőt. Habár az ár még mindig elengedhetetlen szempont a vásárlásnál, a megkérdezettek 74 százaléka fizetne többet egy termékért annak érdekében, hogy környezetkímélő csomagolásban kapja kézhez: 7 százalék minden esetben, 24 százalék csak egyes termékek esetében, 43 százalék pedig csak akkor, ha nem túl nagy az árkülönbség.

Örömmel látom, hogy a kitöltők mintegy 62 százaléka szerint a – teljes mértékben újrahasznosítható – hullámkarton és a papír a legkörnyezetbarátabb csomagolás, amelyet 20 százalékkal az üveg, majd 5 százalékkal a fém követ. A kutatás jól mutatja, hogy a fenntarthatósággal kapcsolatos edukáció meghozta a gyümölcsét, hiszen a válaszadók csupán 2-2 százaléka jelölte meg a műanyagot és a hungarocellt mint a legzöldebb csomagolóanyagot

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója. A lekérdezés eredményei szerint a magyarok számára egyre alapvetőbb a fenntartható fejlődés elősegítése, hiszen a válaszadók 73 százaléka törekszik valamilyen szinten a környezettudatosságra, amiben sokaknál a pandémia is szerepet játszik: 24 százalékuk már a COVID-19 megjelenése előtt is környezetkímélőbben élte életét, 10 százalékuk a világjárvány óta figyel nagyon a fenntarthatóságra, 39 százalékuk pedig kis mértékben, de tudott változtatni a hozzáállásán az elmúlt 1,5 évben.

A kérdőív arra is kitért, milyen fenntarthatósági lépéseket tesznek a magyarok karácsonykor. Az ünnepi időszak alatt a kitöltők 59 százaléka gyűjti szelektíven szemetét, amivel segítik, hogy az arra alkalmas csomagolások visszakerüljenek a körforgásba. A pazarlás visszaszorítása érdekében a lakosság 46 százaléka korábbi csomagolásokat, dobozokat választ az ajándékokhoz, 25 százalék pedig új, de környezetbarát csomagolóanyagot vesz. A zöld hozzáállás az ünnepi bevásárláson is meglátszik: 47 százalék saját zacskót visz a boltba, 6 százalék csak fenntartható csomagolású ajándékokat vesz, míg 5 százalék kizárólag környezetkímélő védőborításban lévő árut vásárol a karácsonyi étkezésekhez. A válaszadók csupán 12 százaléka nem tesz semmilyen fenntarthatósági lépést az ünnepek alatt.

Címkék:
vásárlás, hulladék, szelektív hulladék, szemét, csomagolás, magyarok, ünnepek, lakosság, fenntartható,