Kegyetlen élelmiszerdrágulás csap le Magyarországra 2022-ben: ezt már nem lehet elkerülni

Pénzcentrum/Index.hu2021. október 12. 09:54

Év végéig folyamatos áremelkedésre lehet számítani, és utána sem szabadul meg az élelmiszeripar az árpréstől. Sok folyamat együttes hatása csúcsosodhat ki év végén: a takarmányárak drasztikus emelkedése, a munkaerőhiány miatt megnőtt bérköltségek, a növekvő energiaárak - és legújabban a műtrágya hiány is afelé hat, hogy a boltok polcain magasabb árakkal találkoznak majd a vásárlók.

Egyhamar aligha lesz vége a takarmánypiaci őrületnek, amit az elszálló árak miatti gazdálkodói tartalékolás és a gázárrobbanás miatti uniós műtrágya-hiánnyal kapcsolatos aggodalmak tovább fűtenek - írja az Index. A jó-közepes mennyiségű és minőségű búzatermés akár lassíthatta volna is a drágulást, azonban mivel a termelők nincsenek értékesítési kényszerben, kivárhatták, hogy hogyan alakul a nemzetközi piac, elindult a spekuláció. Válságok idején egyébként is jellemző a felhalmozás is, így a két hatás tovább erősíti egymást.

Magyarországon az egyszerre jelentkező számos költségemelkedés – beleértve a vetőmag, műtrágya, növényvédőszer-, takarmány-, húsárakat, a munkaerő és az energiaárak drágulását is – azzal jár, hogy a tartósan magasabb szinten beragadó élelmiszerárak új korszakára kell felkészüljenek a fogyasztók is – mondta a lapnak Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrárkompetencia Központjának vezető elemzője. Az állattenyésztés is szorult helyzetbe került: dráguló takarmányok mellett termelni hatalmas gondokat okoz a baromfiipartól a túltermelési krízissel és átadási áreséssel küzdő sertéságazatig bezárólag. Mostanra a tejipar eddigi többletbevételét is elvitte, sőt veszteségbe fordította a takarmányár robbanás.

A malomipar sem tud ennyire túlárazott búzát kigazdálkodni, nem is beszélve a januártól várható üzemanyag, a triplázódó gáz- és áram, valamint 20 százalékos minimálbérköltség növekedés hatásairól, muszáj lesz áthárítani a költségemelkedést a vevőinkre

- mondta a lapnak Lakatos Zoltán, a Hajdú-Gabona Zrt. elnöke, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának vezetője. Hozzátette: várhatóan a sütőipart is hatványozottan sújtja majd az energiaárak és a bérköltségek emelkedése is. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Minden bizonnyal az áremelkedés tartós lesz, hiszen a gázárrobbanás után várható műtrágya-hiányos helyzet miatt valószínűleg kisebb lesz a jövő évi  kukorica-vetésterület, és helyette aki a vetésforgó figyelembevételével teheti, inkább kevésbé nitrogén igényes napraforgót vet. Már az őszi vetésű növényeknél is gondot, illetve hozamcsökkenést okozhat, ha most spórolnak a műtrágya-használaton. Ez nem jó hír az állattartás számára, mivel így továbbra is nagyon magas takarmányköltség. Így a 2022-re beharangozott béremelések hatását feltehetően elviszi a jövő évi drágulás.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, sertéstenyésztés, tej, kenyér, baromfi, tojás, liszt, állattartás, sütőipar, takarmány,