Óvatosan a bazári Henna-tetkókkal: durva gombás fertőzést kaphatsz

Pénzcentrum2020. szeptember 12. 11:01

Közel hatvan szépségápolási cikk - női kozmetikumok és borotválkozás utáni balzsamok - esett át laborvizsgálaton. Miközben minden egyéb termék megfelelt az előírásoknak, nyolc hennafesték a mikrobiológiai tisztaság szempontjából megbukott, ezek forgalmazását megtiltották.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált vegyipari laboratóriuma összesen 59 női kozmetikumot és borotválkozás utáni balzsamot vizsgált. A folyékony rúzsok, szájfények, szemhéjtusok, alapozók és hennafestékek esetében a nehézfémtartalmat és mikrobiológiai tisztaságot ellenőrizték a szakemberek.

A jogszabály a fogyasztók egészségének védelme érdekében egyértelműen rögzíti, hogy a szépségápolási termékekben a legkisebb mértékben sem fordulhat elő pl. arzén, kadmium vagy ólom. A nehézfémtartalom szempontjából a 49 női kozmetikum mindegyike megfelelt a vonatkozó előírásoknak.

A mikrobiológiai tisztaság vizsgálata során azonban tizenkilencből nyolc henna tartalmú növényi haj- és testfesték megbukott az ellenőrzésen. A színezőporok kozmetikai termékekben meg nem engedett mennyiségben tartalmaztak penészgombát és egyéb mikrobákat, ezeknek csak egy része pusztul el a forró víztől, amellyel a hennát használat előtt össze kell keverni.

A határértéket meghaladó mennyiségű mikrobák, gombák bőrproblémákat, a sérült bőrfelületen vagy az arra érzékenyeknél gyulladást okozhatnak. A fogyasztóvédelmi hatóság ezért megtiltotta a laborvizsgálaton kifogásolt hennafestékek forgalmazását, és arra kötelezte a gyártókat, hogy a továbbiakban csak az előírásoknak megfelelő termékeket árusítsanak

- emelte ki Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár .

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tíz borotválkozás utáni balzsam a mikrobiológiai tisztaság, a termékekben található tartósítószer mennyisége és a címkén található, kapcsolódó tájékoztatás megfelelősége szempontjából is kifogástalannak bizonyult. A kozmetikai termékek laborvizsgálatának eredménye termékcsoportonkénti bontásban a kormányzati honlap fogyasztóvédelmi oldalán érhető el.

Címkék:
fertőzés, gomba, tetoválás, vegyipar,