Ez a hal lehet a magyarok új kedvence: nem egyszerű hozzájutni

HelloVidék2019. szeptember 27. 08:15

A Balaton-felvidék rengeteg kincset rejt. Ilyen például Tapolca is, ami nem csak a tavasbarlangról és a Malom-tóról, hanem a pisztrángról is híres. Itt található ugyanis Magyarország legnagyobb pisztrángtelepe. A város Európában is egyedülálló adottságokkal rendelkezik. Az itt fellelhető kristálytiszta karsztvíz teszi lehetővé a pisztrángok tenyésztését.

Pisztrángot már a hetvenes években is tenyésztettek Tapolca közelében. A várostól alig három kilométerre volt ugyanis Magyarország akkori legnagyobb pisztrángivadék nevelőtelepe. A Balaton-felvidéki városban csak ezt követően létesült haltelep, ami aztán egy időben szünetelt is. A kilencvenes években egy tapolcai halbiológus, Máyer István álmodta meg, hogy létre kell hozni egy halneveldét. Az itt lévő karsztvíz télen-nyáron 18 fokos, ez tökélesen megfelel a pisztrángoknak. A biológus halálát követően azonban bezárt.

Hosszabb szünet után azonban a szerencsének és egy televíziós műsornak köszönhetően újra "gazdára talált" a tíz éve üresen álló telep.

A televízióban néztem egy műsort, amiben Tapolcát mutatták be. Ott láttam, hogy a városban van egy haltelep is, de nem üzemel. Észrevettem, hogy a kapuján volt egy tábla, "eladó" felirattal. Még aznap éjszaka elindultam, hogy felkutassam azt a helyet, amit a műsorban láttam, nehogy valaki más vásárolja meg

- mondta Boér Zoltán a pisztrángtelep tulajdonosa. A Székelyudvarhelyről érkező szakember 2006 óta foglalkozik pisztrángokkal. Már gyermekkora óta ez volt az álma. A tapolcai telepet 2013-ban sikerült megvásárolnia.

Nem tudtam folyamatosan jelen lenni személyesen, így nem is működött rendesen. Ezért másfél évvel ezelőtt Tapolcára költöztem. A világ egyik legérzékenyebb halfajáról van szó, így nagyon nagy körültekintést igényel a tenyésztésük. Ha nincsen megfelelő szakértelem, tudás és tapasztalat, akkor nem megy

- hangsúlyozta a tulajdonos. A városban található víz minősége és állandó 18 celsius fokos hőmérséklete teszi lehetővé a pisztráng tenyésztését. A telepen az év minden napján folyik a termelés. Ez egy intenzív halgazdaság, ahol a pisztrángok mellett a tavalyi évtől szürkeharcsát is keltetnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Magyarországon üzemel egy-két kisebb telep, azonban a természeti adottságok miatt a tapolcai termelés öt százalékát sem érik el. Itt minden adott ahhoz, hogy ez az érzékeny halfajta jól érezze magát, hiszen a barlangból 1000 liter víz tör fel a felszínre másodpercenként, ami teljesen oxigéndús, ezt a vizet hasznosítják a haltelepen. A víz kristálytiszta, minden szennyeződéstől mentes, mivel összesen 400 métert tesz meg szabadban.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
vásárlás, Balaton, gasztronómia, hal, gasztro, halgazdaság,