Engedett a nyomásnak a Lidl? Emeltek a dinnye árán

Pénzcentrum/MTI2019. augusztus 9. 22:26

Megemelte a görögdinnye kilogrammonkénti árát 20 forinttal 119 forintra a Lidl, miután a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Dinnyetermelők Egyesülete is tiltakozott, amiért az áruházlánc alacsony áron kínálta a gyümölcsöt. Közben a Pénzcentrum egyik olvasója egy másik áruházlánc egységében is 99 forintos kilónkénti dinnyeárral találkozott.

A Lidl az áremeléssel kapcsolatban nem adott információt, mint azt a Pénzcentrum a lánc hivatalos weboldalán kiszúrta, a görögdinnye új ára péntektől-vasárnapig lesz érvényben.

Emlékeztetőül: a NAK szerdán közölte, hogy a Lidl Magyarország által a magyar dinnyeszezon közepén meghirdetett árletörő akció kárt okoz a magyar dinnyetermelőknek. Érvelésük szerint a Lidl által alkalmazott 99 forintos kilogrammonkénti ár mellett nem lehet jó minőségű dinnyét előállítani. A NAK szerint jelenleg a bekerülési költségeket is figyelembe véve kilogrammonként 150 és 200 forint közötti fogyasztói áron lenne árusítható a gyümölcs.

"Az árletörő akcióval a Lidl mindenkinek kárt okoz: a vásárlókat becsapja, mert nem kapnak minőségi magyar dinnyét, a termelőket pedig ellehetetleníti, nem hagy náluk elég bevételt a minőségi dinnye termelésére" - fogalmazott hangsúlyos közleményében a NAK, hozzátéve, hogy tapasztalataik szerint egy ilyen lépés a többi kiskereskedelmi láncot is árcsökkentésre készteti.

A Lidl csütörtökön közölte: azért csökkentette a görögdinnye kilogrammonkénti árát 99 forintra, mert a beszállítók támogatást kértek a földeken felhalmozódott dinnyefelesleg értékesítésében. Ugyanakkor a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének szintén  csütörtöki közleménye szerint a dinnyepiaci helyzet jelenleg nem indokolja a "felelőtlen" áruházi akciókat és cáfolták azt, hogy a termelők érdeke lenne az akciózás.

Címkék:
vásárlás, akció, lidl, dinnye, áremelés, termelők, nak, agrárszektor, agrárszektor.hu,