Horror áron mérik a szezon gyümölcsét: egyetlen kilón is 10 ezret bukhatsz

Pénzcentrum2019. március 22. 14:00

Miközben a konyhakertekben még hajt a málna és a szamóca, a szupermarketek, bolthálózatok polcaira már most kikerültek a gyümölcsök. Az viszont az árakon is meglátszik, hogy ennyivel a szezon előtt már hozzájuthatunk a málnához és a földi eperhez. Pedig hamarosan az árak drasztikusan csökkenni fognak, így sokat nyerhetünk, ha most nem csábulunk el. 

 

Már március közepén akciós újságokbanés óriásplakátokon jönnek szembe a csábító málna és földi eper hirdetések a vásárlókkal. A piaci standokon és boltok polcain is megjelent a gyümölcs, annak ellenére, hogy az itthoni szezon kezdete még messze van. Az eperidény májustól júliusig, a málnaszezon pedig júniustól októberig tart Magyarországon. Ez pedig azt eredményezi, hogy a jelenleg kapható gyümölcs jóval magasabb áron kínált görög, spanyol vagy olasz import termék. A Pénzcentrum utánanézett, hogy a korán árusítani kezdett szamóca és málna, aminek így a tél után nehéz ellenállni, mennyivel drágább most, mintha tudatosan kivárjuk, míg valóban megérkezik a szezon.

Földi eper

A magyar szabadföldi szamóca jellemzően május közepétől kerül ki a standokra, és az üzletekbe, a hajtatott növényházi, fóliás gyümölcs pedig akár már egy hónappal korábban. Tavaly a szokatlan meleg hatására korábban kezdett érni a szamóca, de akkor is csak maximum másfél héttel előbb kezdődhetett az értékesítése.

A hazai termelők szamócája most még éppen csak virágzik, a beporzási időszak következik. Azonban külföldön már a szüret is megkezdődött, és máris megérkezett a piacokra és a boltokba a görög, spanyol és olasz földi eper.

Eper vagy szamóca?
Máig nem tisztázott kérdés a Fragaria nemzetséghez tartozó növényfajok elnevezése: a gyümölcs köznyelvben legelterjedtebb neve az eper, vagy földi eper, azonban a szaknyelv viszont szamócának nevezi.

A Lidl már 1058 forintos kilónkénti áron kínálja a friss gyümölcsöt. A CBA Prímából 1099 forintért rendelhetünk lédig szamócát, míg a Spanyolországból származó Tesco Édes Földieper kilója 1596 forint.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet agrárpiaci jelentéséből kiderül, hogy 2018-ban az év 10. hetében 1190 forint volt a kilója a görög import szamócának, míg az idei év 10. hetében 1350 forint. Tehát 160 forinttal drágább idén a görög import gyümölcs.

A hazai piacokon a görög import földi eper leggyakoribb ára a 11. héten még 2480 forint volt, a 12. héten már 1680 forint a Fehérvári úti Vásárcsarnokban. A Vámház körúton a görög szamóca 1480, a spanyol 1980 forintba került a 11. héten a Piaci Árinformációs Rendszer adatsorai alapján. 

A vidéki piacokon tavaly a 12. héten 1500 forint/kg volt a görög szamóca leggyakoribb ára, míg idén a 11. és 12. héten is 2000 forint volt kilója Szegeden és Debrecenben, és valószínűleg, amíg nem kezdődik az igazi szezon, csak hasonló áron juthatunk majd a kedvelt gyümölcshöz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Loading...

Málna

A málna kilónkénti ára csaknem kétszerese a földi eperének, ami nem is csoda: a málnaszezon még végképp odébb van. Kétséges, hogy az árakra milyen hatással lesz a hazai termelőktől boltokba kerülő gyümölcs, hiszen a Magyarországi málnatermelés szinte már nem is létezik. Ez a visszaesés a termelésben pedig olcsóbbá biztosan nem fogja tenni a gyümölcsöt.

A Lidlben és a Tescóban is az akciósan kapható spanyol málna kilónkénti ára 3192 forint. A budapesti és vidéki fogyasztói piacok idei árairól még nincsenek információink, hiszen csak elvétve lehet még málnával találkozni a standokon. A Piaci Árinformációs Rendszer tavaly is csak a 23. héttől tett közzé információkat a belföldi málna fogyasztói piacáról. Tavaly a Fehérvári úton 3500 forint, a Vámház körúton 1800 forint/kg volt a tarifa, míg egy hétre rá már 1500 és 1480 forintért vehettük a hazai málna kilóját.

Vásároljunk a szezonálisan!

Ha hazai földi epret vásárolnánk, akkor még várnunk kell. A Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján tavaly a 17. héttől vásárolhattunk belföldi szamócát: a budapesti Fehérvári úti Vásárcsarnokban 4000 forint, a Vámház körúton 2980 forint volt a kilónkénti leggyakoribb ára.  Ha az áringadozás idén is úgy alakul, mint tavaly, már a következő héten 1500-2000 forintot is eshet a hazai földi eper és a málna kilónkénti ára. Az árak a szezon első hetében még magasak, aztán tapasztalhetó egy hirtelen áresés, a várható akciók miatt. Aztán a szezon végéig beáll egy egységár, és majd csak a gyümölcs érésének kifutásakor emelkedik ismét. 

Loading...

Tehát a legjobban akkor járunk, ha kivárjuk amíg itthon is érni kezd a gyümölcs, és figyeljük a szezon eleji akciókat. Ha mégis elcsábulnánk már jóval a szezon kezdete előtt akkor akár 10-14 ezer forintos kilónkénti árat is fizethetünk az import málnáért és 4000 forintot az import földi eper kilójáért. 

Miközben ha a szezonban megvesszük a hazait, 999 forintot fizetünk a málna és 748 forintot a földi eper kilójáért.

Így ha valaki most kezdené a befőzést, és az átlagos 2000 forintos kilónkénti árat fizetné a földi eperért, 10 kiló gyümölcsből készült lekvárhoz 12520 forinttal kerülne többe az alapanyag. A málnánál még drasztikusabb az eltérés: a most átlagos 7000 forintos kilónkénti árral számolva, 10 kg gyömölcsön 60 ezer forintot spórolhatunk, ha szezonban vesszük. 

Címkék:
eper, szamóca, import, penzcentrum, málna, hazai, agrárszektor, agrárszektor.hu,