Kifakadt a Spar: a vásárlók járnak majd pórul a törvénymódosítás miatt

Nagy Bálint2018. augusztus 23. 08:24

A SPAR szerint a hazai építőipar mellett a vásárlók isszák majd meg a levét a plázastop néven elhíresült törvényen végrehajtott módosításnak. Mint azt a Pénzcentrumnak kifejtették, "lelassulhatnak az építőipari beruházások, vagy egyes beruházások meg sem valósulnak majd, melynek a hazai építőipari cégekre negatív hatása lehet. A másik oldalról pedig a vásárlókat érheti hátrány, hiszen ha a modernizáció lelassul, nem lesz lehetséges majd őket a lehető legmagasabb színvonalon kiszolgálni."

Mint arról korábban beszámoltunk, jelentős módosítást eszközöltek a plázastop néven elhíresült törvényen. Az új - kormányrendeletben kihirdetett - szabály szerint a 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi ingatlanoknál már nem csupán az építés vagy az átalakítás, hanem minden nem építésiengedély-köteles változtatás, így például a felújítás is szakhatósági jóváhagyáshoz kötött lesz.

Ágazati szereplők szerint az engedélyezési eljárások körének bővítése egyrészt arra irányul, hogy ezután ne lehessen a raktér egy részét eladótérré alakítani, vagy profilváltással az addigitól teljesen eltérő kereskedelmi tevékenységet folytatni. A szabályozás azoknak az áruházláncoknak is megköti a kezét, amelyek az adott helyszínen egy másik bolthálózattól vennék át az üzemeltetést. Az utóbbi időben több lánc is vett át vetélytársától üzleteket.

Mi az a Plázastop-törvény?

A Plázastop néven elhíresült törvény az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi törvény módosítása. A törvénymódosítás lényege rendkívül egyszerű volt: megtiltották Magyarországon a 300 nm-nél nagyobb alapterületű kereskedelmi létesítmények (üzlet és bevásárlóközpont) építését, ill. 300 nm-nél nagyobb területűre való bővítését. A 2012 januárjától hatályos módosítás eredetileg 2014. december 31-én került volna kivezetésre, a parlament végül - az uniós kötelezettségszegési eljárás ellenére - mégis a moratórium meghosszabbításáról döntött. Az 2015-től hatályos új Plázastop-törvényben ugyanakkor könnyítést jelentett, hogy az eredetileg 300 nm-es határt kitolták 400 nm-re. Továbbá, ahogy az eredeti törvényben, úgy az új szabályozásban is hagytak egy kiskaput: 2014-ig a kereskedelemért felelős miniszter adhatott felmentést a törvény alól; 2015-től pedig a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetője jár el országos illetékességgel a felmentésért folyamodók ügyében.

Többek között a Lidl és a SPAR érdekeltségébe is került CBA-kirendeltség. A budapesti Andrássy úton szerdán épp egy olyan SPAR üzletet nyitottak meg, amely korábban CBA élelmiszerboltként üzemelt, Kaposváron pedig a korábbi CBA Cent helyén rövidesen Aldi nyílik, de a Tesco is múlt csütörtökön jelentette be, hogy áruháza megújult a Vas megyei Celldömölkön.

Ennek azonban most vége! Éppen ezért kíváncsiak voltunk, mit szólnak a módosításhoz az ismertebb hazai élelmiszerláncok, mennyiben befolyásolja piaci terveiket. Körkérdésünkre a legtöbben nem akartak válaszolni, míg mások, például a Lidl csak rövid, semmintmondó kommentárt fűzött a szigorításhoz. "A téma kapcsán annyit tudok elmondani, hogy vállalatunk, a Lidl Magyarország, mint ahogy eddig, úgy a jövőben is, minden törvényi szabályoznak megfelelően, azokat maradéktalan tiszteletben tartása mellett végzi tevékenységét hazánkban" - írta megkeresésünkre a Lidl Magyarország Bt. Egyedül a Spar volt valamivel közlékenyebb, és adott hangot fajsúlyosabb véleményének.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hazai ingatlanállományról általánosságban elmondható, hogy elöregedett, felújításra szorul. A SPAR Magyarország éppen ezért folyamatosan modernizálja üzleteit, megfelelve a legmagasabb vásárlói igényeknek: idén mintegy 20 üzletünket tervezzük részlegesen vagy teljesen revitalizálni. Az úgynevezett "plázastop-törvény" módosításának azonban több tekintetben is negatív következményei lehetnek a nemzetgazdaságra és a hazai ingatlanállományra: indokolatlanul nagy adminisztrációs terheket róhat a kis- és középvállalkozásokra és a nagyvállalatokra, amelyek modernizálni szeretnének. Lelassulhatnak az építőipari beruházások, vagy egyes beruházások meg sem valósulnak majd, melynek a hazai építőipari cégekre negatív hatása lehet. A másik oldalról pedig a vásárlókat érheti hátrány, hiszen ha a modernizáció lelassul, nem lesz lehetséges majd őket a lehető legmagasabb színvonalon kiszolgálni

- vázolta az üzletlánc vezetésének meglátásait a Pénzcentrum megkeresésére a SPAR Magyarország kommunikációs osztálya.

Sőt, Heiszler Gabriella SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója arra számít, hogy 2019. január 1-jétől szigorítják a szabályozást. A Népszavának adott válaszába kifejtette: "A bürokratikus eljárások időigénye miatt 2-3 hónappal is meghosszabbodhat, amíg egy-egy átalakított új üzletet megnyitnak." Ha egyátalán kapnak majd az érintettek a módosítási elképzeléseikre engedélyt. Mint arról nemrég a Pénzcentrum - közel 1,5 éves jogi herce-hurca után - beszámolt, a 2015. szeptember 24. és 2017. március 31. közötti időszakban a megbízott Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal 65 kérelemből 54 esetben járult hozzá, és 11 esetben pedig tagadta meg a Plázastop-törvény alóli felmentési kérelmeket. Ráadásul a jelzett időszakban főként már meglévő építmények bővítésére, felújítására vagy profilváltásával kapcsolatban nyújtottak be kérelmeket a hivatalhoz.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, spar, törvény, étel, plázastop, üzlet, bürokrácia, kötelezettségszegési eljárás, felmentési idő,